Slovenija
3749 ogledov

Vreme: tako bo naslednjih deset dni

September Profimedia
Ohladitev je za nami, čakajo nas prijetnejši dnevi.

"Zdaj že lahko rečemo, da je za nami obdobje nekoliko prehladnega vremena, če temperature primerjamo s povprečjem za september," Agencija za okolje piše na svojem Facebook profilu. "Ohladitev je bila še toliko izrazitejša, ker smo imeli pred tem za okoli pet stopinj pretople dni. Res je, da klimatološke vrednosti povprečne dnevne temperature v notranjosti Slovenije v prvi septembrski dekadi padejo za okoli dve stopinji, a letošnja ohladitev je bila še 'uspešnejša', saj so bili dnevi od 2. septembra dalje za eno do tri stopinje pod že tako ali tako nižjim povprečjem."

Spet topli popoldnevi

A to je za nami in spet smo deležni toplih popoldnevov. "Jutra ostajajo sveža, noči so že kar dolge, zaradi megle pa so dopoldnevi razmeroma sveži. Vremenski procesi, ki bodo vplivali na vreme pri nas, bodo le obrobni. Hladna fronta nas bo oplazila v soboto, ko se bo tudi zaradi spremenjenega vetrovnega režima pojavila oblačnost, ki pa se bo na primorski strani zaradi ponovne burje večinoma posušila," še pišejo pri Arsu. "Le ko nas bodo prešli tudi tanjši oblačni sloji višje v ozračju, se bo lahko prehodno pooblačilo tudi tam. Ob koncu tedna se bo nekoliko ohladilo, a že v ponedeljek bo spet topleje s povprečno dnevno temperaturo nad dolgoletnim povprečjem. Do naslednjega torka bodo padavine malo verjetne, po torku pa se lahko vreme spet sremeni. Lahko torej rečemo, da je pred nami lepa, (vesela?) jesen."

Popoldne bo po napovedih Arsa v zahodni Sloveniji pretežno jasno. "Drugod bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, občasno tudi pretežno oblačno," pišejo pri Arsu. "Na Primorskem bo pihala povečini šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, na Primorskem do 26 stopinj Celzija."

Le v torek kaže na padavine in ohladitev

Ponoči bo prehodno povsod nekaj več oblačnosti, a do jutra se bo že zjasnilo.

Jutri bo pretežno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. "Burja na Primorskem bo popoldne slabela," napovedujejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, ob morju in v krajih z burjo okoli 15, najvišje dnevne od 21 do 25, na Primorskem do 27 stopinj Celzija."

V petek bo jasno z jutranjo meglo po nižinah. "V soboto bo na Primorskem sončno s šibko burjo," pišejo pri Arsu. "Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

"Območje visokega zračnega tlaka sega od Francije prek Alp in srednje Evrope do zahodne Rusije," razlagajo pri Arsu. "V višinah se nad našimi kraji ob šibkih vetrovih južnih smeri zadržuje razmeroma topel in suh zrak, v spodnji plasti ozračja pa od vzhoda priteka nekoliko bolj vlažen zrak."

Od 15. do 20. septembra

Naši kraji bodo v območju visokega zračnega tlaka, ki bo v torek ob prehodu vremenske fronte oslabelo.

"Prevladovalo bo dokaj sončno vreme z jutranjo meglo po nižinah," še napovedujejo pri Arsu. "Le v torek kaže na nekaj padavin in prehodno osvežitev."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.