Slovenija
20946 ogledov

Arso razglasil nov oranžni alarm za večino države

Arso
Oranžni alarm je danes v veljavi za Primorsko, v ponedeljek in torek pa za večino države.

"Do ponedeljka zjutraj bo burja na Primorskem v sunkih na izpostavljenih mestih presegala hitrost 100 km/h. Nato bo nekoliko oslabela in se znova okrepila v noči na torek. Tudi drugod bo zelo vetrovno," opozarja agencija za okolje.

Oranžni alarm je danes razglašen za Primorsko, za jutri in torek pa za celotno državo z izjemo severozahodne in osrednje Slovenije. Za jugozahod države je oranžni alarm v veljavi do jutri zjutraj, drugod pa od jutri popoldan in še v torek dopoldan. 

Oranžni alarm pomeni, da veter lomi veje in lahko podira posamezna drevesa, odkriva strehe. Možne so prekinitve v oskrbi z električno energijo. Oviran je cestni, lahko tudi pomorski promet. Gibanje na prostem je zelo oteženo in nevarno. Morje je zmerno vzvalovano do vzvalovano (3-4).

"Ostanite v varnih, zaprtih prostorih, ob morebitnem gibanju na prostem se izogibajte nevarnih mest. Ne vključujte se v promet, če ni nujno potrebno. Plovila naj bodo privezana na varnih privezih. Ostanite na kopnem. Spremljajte meteorološka obvestila in opozorila ter informacije. Upoštevajte navodila organov Civilne zaščite in Uprave za pomorstvo," agencija za okolje svetuje v primeru razglašenega oranžnega alarma. 

Jutri bo še bolj mraz

Danes popoldne bo deloma jasno. Jutri bo na zahodu sončno, na vzhodu pa bo občasno več oblačnosti. Hladno in vetrovno bo. Danes bodo najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 7, še včeraj so bile okrog dvajset.

Jutri bo še bolj mrzlo. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -2, na Primorskem okoli 2, najvišje dnevne od 2 do 5, na Primorskem do 10 °C. V sredo bo predvsem v vzhodni polovici države občasno rahlo snežilo. Še bo mrzlo in zelo vetrovno. Od petka naprej bo postopno topleje in večinoma suho.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.