Slovenija
72415 ogledov

Arso opozarja, na delo inšpektorji in policija

vročina temperatura sonce pripeka
Opozorilo z jutrišnjim dnem, na delo gredo inšpektorji in policisti.

Uprava RS za zaščito in reševanje je z 20. julijem razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina, Vipava.

Drugod po državi je z 20. julijem razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju prepovedano požiganje in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar. Prepovedano je kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove ter izven pozidanih površin izvajati aktivnosti ter uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so tudi ognjemeti.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.

Požar na Krasu pod nadzorom

Z goriškega dela Krasa, kjer so od nedelje gasili obsežen požar, medtem prihajajo spodbudne novice. Po besedah nočnega vodje intervencije Stanka Močnika je situacija na obsežnem požarišču povsem pod nadzorom, so zjutraj sporočili z regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko.

Kot so zapisali, je bila minula noč za številne gasilce bistveno manj stresna kot prejšnja. Nekaj manjših posameznih žarišč je sicer še bilo, a so gasilci s takojšnjimi akcijami preprečili morebitne nove izbruhe ognja. Ob tem jim je bila v veliko pomoč tudi narava, saj je veter povsem "obnemogel". Pred gasilci je sicer še veliko dela na terenu in  pozornega spremljanja stanja na skoraj 400 hektarih, ki jih je zajel požar.

Požar, ki je v nedeljo dopoldne izbruhnil na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, se je v noči na ponedeljek zaradi močne burje širil proti vasi Lokvica, a ga je gasilcem le uspelo zaustaviti dobre pol kilometra pred prvimi hišami.

Požar je v ponedeljek gasilo več kot 400 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij, na pomoč jim je prišlo tudi pet helikopterjev, med njimi dva iz sosednje italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine. Pomoč iz zraka je bila več kot dobrodošla, saj je na območju veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Danes bosta poveljniško mesto akcije gašenja požara na Krasu obiskala tudi predsednik republike Borut Pahor in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar pantani
    pantani 07:09 20.julij 2022.

    A bodo meglo mešal,tako kot že ves čas?!!!

  • kontrahan 21:32 19.julij 2022.

    inšpektorji nikoli niso delali in vi jih sedaj pošiljate v taki vroćini delat. pa ne ga srat, saj bo še katerega kap.

  • Avatar Leon
    Leon 10:35 19.julij 2022.

    In kaj počno inšpektorji in policaji ? Posedajo po osmicah ? Nadzor z droni in termo kamerami na območjih kjer je požarna nevarnost najvišje stopnje je nujno potrebna . Vlada J.J. je kupila več dronov za policijo in vojsko naj ...prikaži več jih uporabijo v kolikor so uporabne kar me ne bi presenetilo kadar ima on prste vmes .