Slovenija
36381 ogledov

Arso razglasil oranžni alarm

Veter Saša Despot
Od šestih zvečer za del države velja oranžni alarm. Popoldne in zvečer bo namreč pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo zvečer predvsem v severovzhodnih krajih v sunkih presegal hitrost 70 km/h, ponekod v višjih legah okoli 100 km/h. V drugi polovici noči bo veter oslabel.

"Veter lomi veje in lahko podira nekatera drevesa, lahko odnaša kritino s streh. Veter nekoliko ovira cestni promet ter otežuje gibanje. Vrata in okna naj bodo zaprta. Pri gibanju na prostem se izogibajte nevarnih mest. Priporočamo previdnost v prometu. Spremljajte meteorološka obvestila in morebitna opozorila ter informacije, ki jih posredujejo pristojne službe in organi," v primeru oranžnega alarma zaradi vetra svetujejo na agenciji za okolje.

Vremenski alarm | Avtor: Arso Arso

Oranžni alarm sicer pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne. "Napovedani možni meteorološki pojavi so neobičajni oziroma se pojavljajo manj pogosto. Gmotna škoda in žrtve so možne," pojasnjujejo na spletni strani.

Vremenski alarm | Avtor: Arso Arso

Od polnoči dalje pa do ponedeljka za severozahod države velja oranžni alarm zaradi snežnih plazov. Nevarnost bo stopnje štiri po petstopenjski lestvici. »Verjetnost proženja snežnih plazov je že pri manjši dodatni obremenitvi na pobočjih, ki so v Poročilu o snežnih razmerah posebej izpostavljena. V nekaterih razmerah je možno tudi lokalno spontano proženje srednje velikih in posamično tudi velikih snežnih plazov,« pomeni oranžni alarm zaradi plazov.

Prihajajo deževni dnevi

Jutri bo oblačno, padavine bodo sprva predvsem v zahodni polovici Slovenije, čez dan se bodo postopno širile proti vzhodu. Meja sneženja bo večinoma nad 1200 m, na severozahodu lahko do okoli 900 m nadmorske višine ali občasno tudi nižje. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 8, ob morju okoli 10, najvišje dnevne od 7 do 13, na severozahodu okoli 4 °C, napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje.

V noči na ponedeljek in v ponedeljek dopoldne bodo padavine prehodno oslabele, predvsem ponekod na vzhodu bo oblačnost manj strnjena. Popoldne in zvečer se bo dež od zahoda spet postopno krepil. Pihal bo jugozahodnik. V torek bo oblačno in deževno, dež bo čez dan slabel. Nekoliko hladneje bo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 19:51 29.februar 2020.

    zgleda da bo v nedeljo pihalo pri nas kot sto mater, kaj češ