Slovenija
52869 ogledov

Arso razglasil oranžni alarm

Neurje, naliv, promet
1/4
Bralec Žurnala24
Oranžni alarm je razglašen od danes od štirih popoldan do jutri zjutraj.

"Ponoči bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije ob prehodu fronte krajevno močni nalivi. Ob morju bo občasno pihal okrepljen do močan jugo," se glasi opozorilo, ki ga je izdala agencija za okolje. 

Oranžno opozorilo za nalive pomeni, da v šestih urah pade od 50 do 100 mm padavin. Radarsko sliko padavin lahko spremljate tukaj. 

"Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Verjetne so poplave meteorne in zaledne vode. Plavje lahko zamaši posamezne objekte vodne infrastrukture in zajezi vodni tok," oranžni alarm pojasnjujejo na spletni strani agencije in svetujejo: "Če opazite hitro naraščanje hudourniškega vodotoka najprej poskrbite, da se umaknete nad območje, ki ga lahko doseže voda. Ne skušajte prečkati vodnega toka. Izjemoma, če presodite, da to lahko pravočasno storite, umaknite iz nižjih prostorov in kleti hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti. Spremljajte meteorološka in hidrološka opozorila in informacije, ki jih posredujejo druge pristojne službe in organi". 

Vremenski alarm | Avtor: Arso Arso

Oranžni alarm je za severozahod države v veljavi od štirih popoldne, za jugozahod pa od osmih zvečer. Za oba dela države oranžni alarm velja do osmih zjutraj. 

Oranžni alarm po pojasnilih s spletne strani agencije za okolje pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne. "Napovedani možni meteorološki pojavi so neobičajni oziroma se pojavljajo manj pogosto. Gmotna škoda in žrtve so možne," razlagajo.

Vremenski alarm | Avtor: Arso Arso

Za preostanek države velja rumeni alarm. 

Danes bo sicer na vzhodu sončno, drugod pretežno oblačno. V zahodni polovici Slovenije bo občasno deževalo. Ponoči bo oblačno, padavine se bodo okrepile in do jutra razširile na vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte s krajevno močnejšimi nalivi. Jutri pa bo spremenljivo s plohami in nevihtami in vetrovno. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 22 °C.

Konec tedna bo kar lep

V soboto in nedeljo bo ob morju in v vzhodni Sloveniji dokaj sončno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bodo krajevne padavine, deloma plohe, v nedeljo tudi posamezne nevihte.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.