Slovenija
14951 ogledov

Arso razglasil oranžni alarm

Veter
Vremenske razmere so lahko nevarne, težave lahko povzroča tudi veter.

Že včeraj je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) po vsej državi razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja zaradi suše, danes pa je Arso razglasil oranžni alarm požarne ogroženosti v vseh regijah. 

''V večjem delu Slovenije je velika požarna ogroženost v naravnem okolju,'' svarijo meteorologi na Arso.

Hkrati lahko v osrednji, jugovzhodni in severovzhodni regiji težave povzroča tudi močnejši veter, ki bo pihal od 50 do 70 km/h, pri tem pa obstaja nevarnost, da zamaje drevesa in lomi manjše veje. Priporoča se dodatna previdnost v prometu.

Oranžni alarm pomeni, da so lahko vremenske razmere nevarne in da obstaja možnost nastanka gmotne škode in žrtev. ''Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila,'' piše na spletnih straneh Arsa.

 | Avtor: zajem zaslona/Arso zajem zaslona/Arso

Že nedolžna iskra lahko v naravi hitro zaneti požar velikih razsežnosti. Na to vplivajo predvsem vrsta vegetacije, hitrost in smer vetra, razgibanost terena in temperatura ter vlažnost zraka. Če so izpolnjeni določeni pogoji, se požar lahko širi zelo hitro - s hitrostjo več kot 100 km/h.

Pri gorenju organskih snovi se sproščajo visoke temperature in škodljivi plini, ki onesnažujejo ozračje. Ogrožene so tudi številne živalske vrste, opozarja Policija.

Več oblačnosti bo na zahodu

Danes bo sicer delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v zahodnih krajih. Zapihal bo jugozahodni veter, ki se bo popoldne krepil. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15 °C, na vzhodu do 17 °C.

Ponoči se bo pooblačilo, predvsem na severovzhodu bodo možne manjše padavine. Še vedno bo pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo proti jutru pričel slabeti. 

Jutri bo na zahodu sprva pretežno oblačno, drugod pa se bo delno razjasnilo. Dopoldne bo še pihal zahodnik, popoldne pa bo na vzhodu zapihal severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18, na jugovzhodu do 20 °C, napovedujejo na Arso.

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 1
  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 09:19 15.marec 2022.

    Kot naročeno....letala so včer na polno meglila sonce in nebo....ampak se črte niso delale iz motorjev, ampak iz repa. Dva curka...2 letala na 10 minut, v obe smeri proti jugu in severu. Lažje bi nam bilo vsem, če bi nam ...prikaži več povedal iskreno da vreme delajo. In da nas je preveč, zato pa