Slovenija
18 ogledov

Arso: "Rok je bil nerealen"

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Evropska komisija toži Slovenijo, ker ni izdala novih okoljskih dovoljenj industrijskim obratom. Na Arsu pravjo, da je bil postavljen rok nerealen.

Kot so nam pojasnili na Agenciji za okolje (Arso), je bil postavljeni rok 1. september letos nerealen. V tem roku se je Slovenija namreč zavezala, da bo izpolnila zahteve EU o izdaji okoljskih dovoljenj.

Trenutno na Arsu obravnavajo še približno 32 dovoljenj od 167, in kot so večkrat poudarili, delajo na tem "zelo intenzivno". Obenem pa so opozorili, da je izdaja dovoljenj dolgotrajen proces, saj morajo tudi podjetja ustrezno prilagoditi tehnologijo, kar pa zahteva čas in denar. Ob tem so omenili primer trboveljskega Lafargea, kjer izdaja dovoljenja poteka že eno leto.

Z ministrstva za okolje in prostor so uradni odgovor obljubili za jutri.

Šest grešnikov
Slovenija je le ena izmed šesterice evropskih držav, ki se bo morala zagovarjati pred Sodiščem Evropske skupnosti, ker ne spoštujejo direktive EU o celovitem preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja.

 "Minili sta dve leti, odkar je potekel rok za izdajo dovoljenj obstoječim obratom, s katerimi bi se zagotovilo, da zmanjšajo izpust emisij, vendar jih v šestih državah članicah še več kot 1500 deluje brez veljavnega dovoljenja. To je nesprejemljivo in Komisija bo sprejela ukrepe za zagotovitev, da države članice izpolnjujejo svoje obveznosti v skladu z zakonodajo o industrijskih emisijah," je danes naznanil Evropski komisar za okolje Stavros Dimas.

Direktiva je od držav članic zahtevala, da do 30. oktobra 2007 izdajo nova dovoljenja ali ponovno preučijo in po potrebi obnovijo obstoječa dovoljenja za vse industrijske obrate, ki so začeli delovati pred 30. oktobrom 1999.

Komisija je omenjenim kršiteljicam že poslala dva opomina, zdaj pa se je odločila za konkretno tožbo. Poleg tega je Slovenija skupaj s Švedsko in Estonijo dobila tudi zadnji opomin, ker ne izpolnjujejo evropskega standarda za kakovost zraka glede koncentracije nevarnih grobih delcev v zraku, ki so znani tudi kot PM10.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.