Slovenija
27 ogledov

Arso: rok se lahko podaljša

Upravno sodišče je marca odpravilo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge cementu in Žurnal24 main
Lafarge Cement. Arso bo, kot kaže, za odločitev o okoljevarstvenem dovoljenju cementarne potreboval več kot en mesec.
Ker gre za formalnopravni zaplet, mislim, da bomo res lahko odločili v enem mesecu.
Silvo Žlebir 7. marca v Odmevih. Na vprašanje, ali rok že teče, je odgovoril: "Recimo, danes smo dobili odločbo."

"Postopek je v teku," pravijo na Agenciji RS za okolje (Arso), kjer morajo na zahtevo upravnega sodišča spet odločiti o okoljevarstvenem dovoljenju za Lafarge Cement.

Kot je znano, je sodišče dovoljenje odpravilo, cementarna pa ni zaustavila proizvodnje, temveč le sosežig odpadkov – tako so določili na Inšpektoratu RS za okolje in prostor (Irsop).

Nenapovedan inšpekcijski pregled
Irsop
. Inšpektorat je 9. marca izrekel prepoved sosežiga odpadkov, 16. marca pa izdal še pisno odločbo. V zvezi s to so 24. marca opravili izredni (nenapovedan) inšpekcijski pregled, na katerem so ugotovili, da Lafarge Cement ukrep “v celoti spoštuje”, pravijo na Irsopu.

Čeprav je Silvo Žlebir, generalni direktor Arsa, 7. marca izjavil, da bodo postopek izpeljali v enem mesecu, kaže, da bo trajalo dlje. Na Arsu namreč pravijo, da rok 30 dni začne teči od dneva, ko so prejeli celoten spis sodišča, to pa je bilo 18. marca. "Gre pa seveda za inštrukcijski rok, ki se lahko tudi podaljša, odvisno od ugotovitev v postopku," pravijo na Arsu.

"Kaj počnejo, ne vem, po moji logiki bi morali samo odločiti, ali Lafarge mora vložiti vlogo za dovoljenje, kot da ima novo napravo ali kot da ima staro. Kot je namreč odločilo sodišče, je bilo napačno ugotovljeno, da gre za staro napravo," pravi Uroš Macerl iz Eko kroga, ki ima občutek, "da iščejo luknjo v zakonu, da bi lahko rekli, da so postopek peljali prav".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.