Slovenija
23461 ogledov

Arso: To lahko pričakujemo do konca julija

Nevihtni oblaki
Dežurnemu na Arsu smo zastavili nekaj vprašanj glede vremena do konca julija in ga pobarali tudi o tem, kaj laho pričakujemo avgusta.

Danes bo pretežno jasno, najvišje dnevne temperature bodo do 33 stopinj Celzija. "Današnji dan bo v primerjavi s tem, kar sledi do nedelje, najbolj stabilen," pri tem pove dežurni meteorolog na Arsu.

Jutri bo sicer sončno, predvsem v hribovitem svetu lahko popoldne nastane kakšna vročinska nevihta; ponekod se bodo nevihte nadaljevale v noč. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 stopinj.

V nedeljo bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo plohe in nevihte. Vročina bo nekoliko popustila.

Julij brez vročinskega vala

Od ponedeljka naprej bo poletno, temperature bodo blizu 30 stopinj Celzija. Da bi bilo povsem brez neviht v prihodnjem tednu, očitno tudi ne bo šlo. "Nekoliko bo zmanjšana njihova verjetnost, glede na vikend, ki je pred nami, povsem brez padavin pa za zdaj v prihodnjem tednu ne kaže. Ne bo dneva, da se ne bi vsaj kje po Sloveniji pojavila ploha ali nevihta," pravi dežurni prognostik na Arsu.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

Letošnje poletje zaznamujejo pogoste krajevne padavine. V meteorološkem poletju (od 1. junija naprej) beležimo le dva dneva, ko nad Slovenijo niso nastajale padavine. Edina povsem suha dneva sta bila 19. in 20. junij. V juliju povsem pa suhega dneva nad Slovenijo ni bilo.

Kljub temu očitno ne moremo govoriti o poletju, kot ga imamo doslej, ki bi bistveno odstopalo, poudarja dežurni na Arsu. "Temperaturno smo blizu povprečja, ponekod celo malo nad povprečjem, pogostost teh padavin je nekoliko nad povprečjem, količinsko pa niti ne. Vsekakor je za kake ocene poletja še prezgodaj, analize bomo naredili po koncu poletja."

Kako kaže za avgust? Na Arsu pričakovano poudarijo, da napovedi za več kot deset dni vnaprej niso zanesljive. "Za ves mesec avgust je težko v tem trenutku napovedati karkoli zanesljivega, lahko pa rečemo, da do konca julija ne bo ekstremne vročine, do 35 gotovo ne bo šlo. Kaj bo avgusta, je še odprto, vemo pa, da so bili močni vročinski valovi tudi že v avgustih, a za napoved je potrebno še počakati."

Z vročinskim valom se po drugi strani soočajo v Skandinaviji, kjer se najvišje dnevne temperature marsikje povzpnejo nad 30 stopinj. "Na tem območju so imeli zelo toplo pomlad, tudi zdaj imajo za njihove razmere precej nadpovprečne temperature. Ta anomalija je res precej velika, medtem ko pri nas o anomalijah ne moremo govoriti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Fulmmer 21:29 19.julij 2018.

    Pa tako vročino in sušo so napovedovali....