Slovenija
116980 ogledov

Arso: V ponedeljek spet huda ura, sklicana izredna novinarska konferenca

poplave razdejanje po poplavah Raduha
1/4
Profimedia
V nedeljo sklicana posebna izjava za medije.

"Glavnina padavin bo padla v razmeroma kratkem času (nekaj urah) ob krajevnih nalivih. V več delih države bo verjetno hitro naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinske in zaledne vode," je o ponedeljkovem poslabšanju vremena agencija za okolje v soboto objavila na Facebooku.

V nedeljo ob 11. uri bodo imeli posebno izjavo za medije o "pričakovanih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah v Sloveniji in o njihovih možnih posledicah tudi na območjih, ki so jih prizadele poplave v začetku avgusta 2023", na kateri bodo predstavniki agencije za okolje, direkcije za vode in uprave za zaščito in reševanje.

"Padavine, večinoma plohe in nevihte, bodo že zjutraj in dopoldne zajele zahodne kraje, čez dan pa bodo prešle celotno ozemlje Slovenije. Ob tem bodo možna krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo," napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje.

Na udaru kraji, ki jih je poplavilo

"Zaradi spremenjenih odtočnih razmer po zadnjih poplavah, na odsekih kjer so struge hudournikov in rek spremenjene in mestih kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno. Takšen spremenjen odtok se lahko zgodi predvsem ob kratkotrajnih močnejših nalivih. Trenutno so najbolj ranljiva območja Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline, pojav pa je možen tudi v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob zadnjih poplavah. Previdnost je potrebna tudi pri načrtovanju in izvajanju sanacijskih del v in ob strugah vodotokov," opozarjajo na agenciji za okolje, kjer svetujejo, da spremljajte posodobljene napovedi in opozorila.

"Ob spremenljivem vremenu zdaj vsi nekoliko s strahom pričakujemo padavine," je za STA v petek pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. Zaradi poplav v začetku avgusta so namreč razmere na terenu bolj ranljive. "Če bi se takšna situacija zgodila v običajnih razmerah, nas ne bi pretirano skrbelo," je dodal.

Za celotno državo je sicer za ponedeljek izdano oranžno vremensko opozorilo, to je opozorilo druge najvišje stopnje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:57 27.avgust 2023.

    Kakšna konferenca,lopate v roke pa poglobit vodotoke,matr so tile birokrati tumasti

  • bobubob 08:29 27.avgust 2023.

    Zarotništvo, kaj pa drugega. Tako je bilo in še vedno je pri 'pojavu' Faucijeve gripe. https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA333462

  • zdrej 07:13 27.avgust 2023.

    Novinarčki ne delajte panike, če ni potrebno!!!!!!!! Tista območja, ki imajo težave naj izvedo za ukrepe ostali pa naj beremo normalne članke in naslove!!!!