Slovenija
16053 ogledov

Arso razglasil oranžni alarm: Velika nevarnost poplav in plazov!

poplave Komenda
1/4
Saša Despot
Popoldne bo povečini oblačno, na jugozahodu bodo možne rahle padavine. V četrtek bodo na zahodu intenzivne krajevne padavine, na vzhodu bo padavin manj, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Popoldne se bo od zahoda postopno povsod pooblačilo, na vzhodu so še možna sončna obdobja. Pozno popoldne in zvečer bo na zahodu možen rahel dež. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, na Primorskem do 18 stopinj Celzija.

Ponoči bodo v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji možne krajevne padavine, drugod bo povečini suho. Na Primorskem so možne tudi nevihte.

V četrtek bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo krajevne padavine s posameznimi nevihtami. Zapihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem od 10 do 15, najvišje dnevne od 14 do 18, na Primorskem in ponekod v vzhodni Sloveniji okoli 21 stopinj Celzija.

Čeprav bodo zaradi jugozahodnih vetrov temperature od jutri naprej po večini občutno višje, lahko vseeno pričakujemo, da nas bo zajelo močnejše deževje, ki bo svoj pečat pustilo predvsem v zahodni polovici države. Agencija za okolje je za jutrišnji dan (četrtek) za jugozahod države izdala oranžno opozorilo pred močnejšimi padavinami. "Glede na njihove projekcije bi lahko v 24 urah padlo med 50 in 85 mm padavin. Če preverimo karte meteorološkega modela ICON D2 strani meteologix pa bi lahko zaradi orografskih padavin na območju Krasa, Vipavske doline in sosednjih krajev v tem obdobju prejeli tudi do 200 mm padavin. Ob morju bodo možne nevihte," sporočajo vremenoslovci portala Neurje.

Medvode, poplave | Avtor: M. Ha. Čiščenje blata po poplavah v Medvodah M. Ha.

Zaradi močnih padavin lahko nekateri vodotoki močno narastejo ter poplavijo ob strugah na območju pogostih poplav. Poplavljajo lahko tudi hudourniki, težave pa bodo znova predstavljali zemeljski plazovi.

V petek bo na vzhodu spremenljivo oblačno s sončnimi obdobji, drugod bo pretežno oblačno. Občasne krajevne padavine bodo možne predvsem v zahodni polovici Slovenije. Krepil se bo jugozahodnik, ob morju jugo. Zvečer in v noči na soboto se bodo krajevne padavine okrepile in prehodno zajele vso Slovenijo. V soboto bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije občasne krajevne padavine, na vzhodu pa bo več sonca.

Vremenska slika: Območje visokega zračnega tlak nad srednjo Evropo počasi slabi. V višinah se vzpostavlja jugozahodni zračni tok, ki bo pri nas prevladoval v naslednjih dneh. Z njim bo k nam začel dotekati toplejši in bolj vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo v krajih zahodno od nas povečini oblačno, proti vzhodu pa bo še nekaj jasnine. Zvečer in v noči na četrtek bo ponekod na zahodu deževalo.

V četrtek bo v krajih vzhodno od nas večinoma suho z malo sonca. Drugod bo oblačno s padavinami, predvsem ob morju tudi nevihtami. Topleje bo.


 

Komentarjev 8
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:12 19.oktober 2023.

    Spet strašite ljudi,pol bo pa mal plohce,pa konc

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:32 19.oktober 2023.

    Kaj sedaj,a bo indijansko poletje,a bo dež,a bo 10. zlom poletja....!!! Ma huj ste kot šlogarji!!!

  • Kmodri 21:00 18.oktober 2023.

    Čaka nas vesoljni potop! Golob že zbira vsak par posrancev!