Slovenija
42814 ogledov

Arso zaradi snega izdal opozorilo: Do večera do 60 cm snega!

Jutranje sneženje
1/8
PIC (cestna kamera)
Do večera bo lahko zapadlo od 40 do 60 cm snega.

"Napovedane so snežne padavine, obilnejše predvsem na območju Gorenjske," opozarjajo pri prometno-informacijskem centru. "Na cestah bodo posipne in plužne skupine, potovalni časi bodo daljši. Na pot se odpravite samo z ustrezno zimsko opremo!"

Agencija za okolje napoveduje, da bodo padavine dopoldne zajele predvsem zahodno polovico Slovenije, popoldne pa tudi vzhodno.

Opozorilo Arsa

Danes bo predvsem na severozahodu močno snežilo. Do večera bo lahko zapadlo od 40 do 60 cm snega. Ob morju bo od poldneva do večera pihal močan jugo. Morje bo poplavilo nižje dele obale.

"V bližini morja bo deževalo, drugod sprva snežilo," napovedujejo pri Arsu. "Sredi dneva in popoldne bo sneg po nižinah prehajal v dež, po neprevetrenih dolinah bo nevarnost poledice. Zvečer bodo padavine oslabele. Marsikje bo zapihal južni veter, ob morju pa okrepljen jugo. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 0, drugod od 2 do 7, na Goriškem in ob morju do 11 stopinj Celzija."

Zahodno Slovenijo so zajele padavine. Te se bodo tekom dopoldneva krepile in postopno širile v notranjost. Trenutno...

Objavil/a Neurje.si dne Nedelja, 27. december 2020

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da bo polarni vrtinec v začetku januarja razpadel, kar za nas pomeni nizke temperature. "Zadnji razpad je bil 12. februarja 2018, takrat smo videli učinek ob koncu meseca z močno skandinavsko blokado," piše Gregor Skok. "V Ljubljani teden dni ni bilo nad ničlo, kar je v času globalna segrevanja že znanstvena fantastika. Najbolj mrzlo pa 26. februarja s povprečno temperaturo -7,6 stopinj Celzija. Sneg pa smo imel cel februar in se je obdržal do 11.marca."

Ponedeljek bo po napovedih portala "ekstremen dan", ki se ponovi le na vsakih pet let ali več. "Po nižinskem svetu severozahodne Slovenije bo padlo pol metra snega," napovedujejo pri portalu. "Na srečo je šel od zadnjega javljanja prodor nekoliko vzhodneje in jugozahodni veter ne bo tako močan. Zato bo sprva snežilo po nižinah tudi drugod, razen na Primorskem. Čez dan bo v osrednji in južni Sloveniji sneg prehajal v dež, popoldne bo deževalo tudi na vzhodu."

Tudi v torek se bo nadaljevalo oblačno vreme - na severozahodu bo snežilo, drugod večinoma deževalo, na vzhodu bo dežja zelo malo, še naprej bo pihal jugozahodni veter. V sredo bo še naprej oblačno, padavine pa bodo predvidoma le v zahodni Sloveniji in jih bo precej manj kot v torek.

Rahlo sneženje tudi na Silvestrovo

Zadnji dan leta se bo blokada nad severnim delom Atlantika premaknila vzhodneje, k nam bo dotekal hladnejši in v višinah še vedno vlažen zrak. "Za Silvestrovo si lahko obetamo nekaj rahlega sneženja, vendar kakšne večje snežne pošiljke ni videti, saj ni izrazitega ciklona nad severnim delom Sredozemlja."

Pri portalu opozarjajo, da so napovedi dokaj zanesljive za približno pet dni, potem se zanesljivost vsak dan zmanjšuje.

V začetku januarja bo polarni vrtinec razpadel. Zadnji razpad je bil 12.februarja 2018, takrat smo videli učinek ob...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 27. december 2020

Kaj pravi Arso za naslednje dni?

"Jutri bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, najmanj jih bo na vzhodu. Po nižinah bo povečini deževalo. Predvsem v severovzhodnih krajih ter na zahodu bo pihal jugozahodni veter," napovedujejo pri Arsu. "Jutranje temperature bodo od v severni Sloveniji od -3 do 1, drugod od 2 do 6, ob morju okoli 8, najvišje dnevne v alpskih dolinah okoli 0, drugod od 2 do 8, ob morju do 11 stopinj Celzija."

V sredo in četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno in bolj suho vreme, a občasno bodo še možne krajevne padavine, deloma plohe, lahko tudi snežne.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

"Nad Evropo je obsežno in globoko ciklonsko območje s središčem nad Britanskim otočjem. Vremenska fronta je dosegla Alpe in bo popoldne prešla naše kraje," še razlagajo pri Arsu. "Z močnimi južnimi vetrovi priteka k nam malo toplejši in vlažen zrak."

Od 31. decembra 2020 do 5. januarja 2021

Večji del Evrope bo v višinah preplavljen s hladnim in dokaj vlažnim zrakom. Ciklonska območja se bodo obnavljala tako nad Severnim morjem, kot tudi nad Sredozemljem.

"Prevladovalo bo oblačno vreme z občasnimi padavinami, ki pa časovno in krajevno še niso dobro napovedljive," še napovedujejo pri Arsu. "Meja sneženja se bo občasno lahko približala nižinam. Temperature po nižinah bodo zjutraj večinoma okoli 0, čez dan pa do 5 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ender3 15:27 28.december 2020.

    Verjam ARSU, ne pa DARSU, ki izgleda dela od doma ali ima dopust. Stanje na cestah meji na pričakovano, naravno katastrofo. Je bilo, kaj drugega za pričakovati.