Slovenija
17799 ogledov

Arso: Zato vreme zadnjih dni "ne uboga"

Oblaki Profimedia
Vremenoslovci z Arsa pojasnjujejo, zakaj so njihove napovedi zadnjih dni manj zanesljive.

Vremenoslovci z Arsa so a svojem Facebook profilu objavili pojasnilo glede nezanesljivih vremenskih napovedi zadnjih dni: "Najbrž ste opazili, da nas zadnjih nekaj dni vreme najbolj ne uboga. Razlog za to je prisotnost izjemno vlažne in nestabilne subtropske zračne mase, ki se zadržuje nad območjem Alp že od sredine prejšnjega tedna." 
 
Vremenoslovci nadaljujejo, da je trenutna zanesljivost rezultatov meteoroloških numeričnih modelov, ki so temelj njihovih napovedi za več dni vnaprej, ob prisotnosti take zračne mase precej manjša, zato vnašajo veliko negotovost v vremensko napoved. 

"Kot primer, v zadnjih dneh je veliko neviht nastalo v severni Italiji, več 100 km stran od naših krajev, ki so z vetrovi zahodnih smeri potovale proti nam. Te so se ob tamkajšnji pregretosti in veliki nestabilnosti zračne mase razvile v tako imenovane mezociklone, ki so že po svoji naravi zelo težko napovedljivi, dolgoživi ter prepotujejo velike razdalje preden razpadejo. Zato se so nevihte pri nas pojavljaje tudi v nepričakovanih delih dneva. Tudi sama krajevna razporeditev neviht je lahko v rezultatih meteoroloških modelov obremenjena z veliko negotovostjo." 
   
Vremenoslovci dodajajo, da že vse od torka naprej marsikje po Sloveniji beležijo tako imenovane tropske noči, ko se najnižje jutranje temperature niso spustile pod 20 stopinj Celzija. Na postaji Koper Kapitanija se niz tropskih noči vrsti že vse od torka, 28. julija, torej 7 dni. Visoke so tudi temperature rosišča, ki predstavljajo temperaturo, pri kateri pride do kondenzacije oziroma se začne iz vlažnega zraka izločati voda. Višja kot je temperatura rosišča, hitreje in z manj dodatnimi sprožilci v ozračju (prisotnost vremenske fronte, bližina višinskega ciklona) se, sploh nad hribi, ki jih v Sloveniji ne manjka, lahko začne konvekcija in z njo nastanek neviht. Ne samo ponoči, tudi podnevi je relativna vlažnost zraka visoka, marsikje celo med 60 in 80 odstotkov, kar občutimo kot veliko soparo. 

(NE)ZANESLJIVOST NAPOVEDI OB NESTABILNI SUBTROPSKI ZRAČNI MASI Najbrž ste opazili, da nas zadnjih nekaj dni vreme...

Posted by ARSO vreme on Monday, August 3, 2020

"Žal je v takih razmerah krajevna napoved po urah zelo negotova, zato je najbolje sproti spremljati radarsko sliko padavin," poudarijo vremenoslovci na Arsu. 

Vreme Slovenija Radarska slika padavin

Vremensko dogajanje, kot se kaže v tem trenutku za prihodnje dni, preberite na tej povezavi. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • Naklonsky 07:52 05.avgust 2020.

    No, lahko bi vsaj pogledali gor v nebo ali pa prebrali kakšno staro slovensko pratiko. Včasih pomaga, da oslineš prst in poslušaš smer vetra: jugo-dež, sever-lepo, meglica na luni-jutri dež, itd, itd.

  • Matjaz Mraz 15:22 04.avgust 2020.

    Ha. Po mojem je kar MgSO4, ki deluje blago odvajalno.

  • bobo7 07:58 04.avgust 2020.

    Ko pogledaš obliko oblakov, to niso kroglasti temveč dolge črte široke cca 3 km, nekak se mi zdi da so nastali posledično z letali. Glede na količino vode na kvadratni meter in velikost dežnih kapelj menim da je osnova neki ...prikaži več sulfat, sol ki močno veže vodo nase.