Slovenija
83 ogledov

Asfaltna baza še vroča

Odvetnica Mateja Likozar Rogelj pravi: “Vsi poskusi za odpravo uporabnega dovolj Žurnal24 main
Inšpektorat za okolje in prostor. Danes naj bi odredil prepoved uporabe asfaltne baze.

“Ogorčen sem. Vsake toliko pride kakšna odločba ali sklep in smo nenehno v negotovosti, čeprav imamo že od julija 2006 uporabno dovoljenje (UD), ki je postalo pravnomočno, kar pomeni, da izpolnjujemo vse tehnične zahteve, ki so potrebne za obratovanje,” je dejal Gregor Kovač, direktor podjetja Asfalt Kovač v Planinski vasi, lastnika asfaltne baze (AB). Zdaj ga razburja sklep, po katerem naj bi inšpektor Inšpektorata RS za okolje in prostor (Irsop) z današnjim dnem odredil prepoved uporabe AB in mu zagrozil s 40 tisoč 
evrov kazni.

Elektrike niso odklopili
Spomnimo, AB je bila zgrajena nelegalno, lastniki pa so gradbeno dovoljenje pridobili naknadno in objekt legalizirali, o čemer je odločbo izdalo ministrstvo za okolje in prostor (MOP). Zoper to odločbo pa je na upravno sodišče skupina krajanov, ki se je organizirala v Društvo Civilna iniciativa za varstvo okolja (CIVO), vložila tožbo. Ves čas nasprotuje obratovanju AB, češ da ne spada v pretežno kmetijsko območje. Kljub večkratnim poskusom, da bi UD odpravili, se to ni zgodilo. Septembra 2009 je Kovač prejel odločbo inšpektorja, po kateri bi moral Elektro Celje AB izklopiti elektriko, a se to ni zgodilo. Kovač meni, da so inšpektorji spoznali, da za to ni zakonske podlage. Tudi zoper zadnji sklep Irsopa se bo Kovač, ki nas je napotil na odvetnico Matejo Likozar Rogelj, pritožil.

Že drugi poskus
Zdi se nenavadno, da je inšpektor izdal tak sklep, čeprav ve, da za to nima pravne podlage. Po zakonu o graditvi objektov se šteje, da če ima objekt UD, to pomeni, da se objekt lahko uporablja. Zanimivo pri tem pa je, da je enak sklep inšpektor izdal že leta 2007, a ga je MOP odpravilo, češ da če AB razpolaga z UD, inšpektor za ukrepanje nima pravne podlage,” je pojasnila Likozar Rogljeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.