Slovenija
13 ogledov

Asistentke še niso sistematizirane

medicinske sestre, tehniki, Maribor, stavka Žurnal24 main
Do ponedeljka, ko se med vlado in sindikati nadaljujejo pogajanja, obseg dela v ambulantah poteka kot zdaj. Vukadinovič: Če bo stavka oktobra, ne bomo delali v nobeni ambulanti.
Zobozdravstvene asistentke v Zdravstvenem domu Ljubljana so za 12. oktober napovedale stavko. Vodstvo zavoda namreč še ni sistematiziralo delovnega mesta zobozdravstvene asistentke, 114 zaposlenih je tako prikrajšanih za tri plačne razrede oziroma 12 odstotkov plače. Stavki pa se bodo pridružile tudi mariborske zobozdravstvene asistentke.

Predsednik sindikata zdravstvenega in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je pojasnil podrobnosti stavkovnih zahtev medicinskih sester in zobozdravstvenih asistentk.

Zahtevajo, da se odpravijo nezakoniti aneksi, s katerimi so bili razveljavljeni pravilni aneksi o razporeditvi delavk na zobozdravstvene asistentke. Prav tako pa tudi za vse tiste, ki dejansko delajo kot zobozdravstvene asistentke, ki so sicer po izobrazbi medicinske sestre, vendar dodatno usposobljene.

Kot je še pojasnil, je ministrstvo za zdravje že septembra 2008 izdalo navodilo, da se vse zaposlene, ki delajo z zobozdravnikom v zobozdravstvenih ambulantah, razporedi na delovno mesto zobozdravstveni asistent.

Po napovedih Vukadinoviča, kar se tiče sindikata zdravstva in socialnega varstva, bo delo v teh dneh potekalo normalno. Če pa bo prišlo do stavke, ki je napovedana 12. oktobra, ne bodo delali v nobeni ambulanti, razen za nujne primere ter za otroke in starejše, kot jim nalaga zakon, je še pojasnil.

Danes imajo sicer še usklajevalni sestanek na ministrstvu za zdravje.

Delo v enakem obsegu kot do zdaj

Zadeva pridobiva težo in silno si želimo, da bi vlada doumela, da vsak dan stavke predstavlja nek strošek. V teh dneh je bilo zapravljenega več denarja, kot ga predstavlja učinek tega, kar bi naše zahteve prinesle.
Darinka Avguštiner

"Mi smo včeraj s sindikati zdravstvene sociale pripravili akcijski načrt v zvezi z zaostrovanjem stavke. Odločitev je bila, da danes in jutri pa vse do ponedeljka, če ne bo kakšne spremembe, delo poteka v enakem obsegu kot doslej," je povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Darinka Avguštiner. "To pomeni, da ima vsak stavkajoči možnost, da se odloči, ali dela, da se zagotavlja minimum delovnega procesa, kar je več,  pa je dobra volja."

"Za paciente je poskrbljeno. Ker ne vemo, kako dolgo bo stavka trajala, zdaj poskušamo z mehkejšo različico, ki pacientov ne bo prizadela. Imamo pa tudi nekaj pohval s strani pacientov, ker razumejo, da smo v stavki. Pacienti pridejo celo prej na vrsto, zadeva zelo dobro poteka," je opisala trenutno delo po ambulantah po državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.