Slovenija
6 ogledov

Asistentke začele stavko

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Zobozdravstvo. Grozi zaostritev stavke. Medtem le nujna pomoč.

“Dvanajst zobozdravstvenih asistentk v Zdravstvenem domu (ZD) Celje je včeraj začelo stavko, ki bo trajala do izpolnitve njihovih zahtev," je sporočil predsednik stavkovnega odbora Zvonko Vukadinovič.

Specifičnost dela
Plačilni razred. “Delo asistenta je specifično in spada v 22. plačni razred, tri razrede višje od srednje medicinske sestre,” pravi Srečko Brodar, predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva v ZD Celje. Poudarja, da delo asistenta po kolektivni pogodbi ni enako delu srednje medicinske sestre.

Glavna zahteva je upoštevanje kolektivne pogodbe oziroma sistemizacija delovnega mesta zobozdravstvenih asistentk. Stavkovni odbor in vodstvo ZD Celje pa kljub dolgotrajnim pogajanjem nista dosegla dogovora glede razvrstitve delavk na delovno mesto zobozdravstvenih asistentk in s tem uvrstitve v 22. plačni razred. “Vse asistentke ne delajo na delovnih mestih z enako zahtevnostjo, zato na zahtevo po razvrstitvi delavk na delovno mesto zobozdravstveni asistent ne pristajamo,” je poudaril direktor ZD Celje Stanislav Kajba.

Le nujna pomoč
Če do tega petka ne zbližajo stališč, bodo zobozdravstvene asistentke stavko zaostrile, bolnikom pa bo na voljo le nujna ambulantna pomoč, oskrba starejših od 65 let ter otrok in mladostnikov do 18. leta. Stavki asistentk v celjskem zdravstvenem domu se bodo danes pridružile kolegice iz ZD Ilirska Bistrica.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.