Slovenija
3 ogledov

ASK ni več na vrhu Dela

Zamenjavo Kosmove naj bi zahteval Cerani, ki mu je Boško Šrot prodal večino Kolo Žurnal24 main
Andrijano Starina Kosem so delničarji Dela razrešili. Sklep je bil sprejet soglasno.

Na današnji skupščini Dela so delničarji družbe razrešili oziroma odpoklicali članico in predsednico upravnega odbora Andrijano Starina Kosem. Za novo članico upravnega odbora družbe Delo je bila izvoljena Marjeta Zevnik. Sklep je bil sprejet soglasno, saj je zanj glasovalo vseh 667.464 na skupščini prisotnih oziroma zastopanih glasov, so sporočili iz Dela.

Za Radio Slovenija je Kosmova dejala, da z odločitvijo še ni seznanjena. Prepričana pa je, da razlogi za razrešitev zagotovo niso ekonomski, saj je Delo pod njenim vodstvom poslovalo nadpovprečno. Radio je poročal, da naj bi njeno zamenjavo zahteval novi lastnik Kolonela Pierpaolo Cerani. Na vprašanje, kaj pomeni zamenjava, pa je Kosmova za Pop TV odgovorila: ''Pomeni, da bom še naprej pila Radensko in brala Delo.''

 

Od decembra 2008

Starina Kosmova je Delo vodila od decembra 2008, ko je družba prešla na enotirni sistem upravljanja. Pred tem je bila od maja 2007 predsednica Delovih nadzornikov, nadzorni svet pa je v času njenega predsedovanja za predsednika uprave Dela imenoval Petra Puhana. S prehodom na enotirni sistem upravljanja je Puhan postal član upravnega odbora Dela.

Se vrača Puhan?
Upravni odbor Dela bo o vodenju družbe odločal v ponedeljek. Kot možen kandidat za vodjo Dela se omenja Peter Puhan, ki je vodil Delo pred Starina Kosmovo. Kot možna zamenjava za Kosmovo pa se omenja tudi Mojca Jazbinšek, podpredsednica upravnega organa družbe.

Starina Kosem velja za eno od najtesnejših sodelavcev Boška Šrota, nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško in večinskega lastnika podjetij okrog Laškega, kamor sodi tudi Delo. Tega so nadzorniki prejšnji teden odstavili s položaja prvega moža Laškega, na čelo družbe pa so imenovali Dušana Zorka.

Zorko je v pogovoru za sobotno Delo napovedal, da se bo v tem tednu srečal s predsednico upravnega odbora Dela Andrijano Starina Kosem, po tem srečanju pa naj bi bilo več jasnega o njeni usodi na vrhu Dela.

Politika zadržano
Le malo političnih strank je komentiralo razrešitev Kosmove. Za predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je bil skrajni čas, da se ''naša podjetja, še posebej medijska, depolitizirajo''. Razrešitev Starina Kosmove je po njegovi oceni samo prvi korak v smer čiščenja medijskega prostora v Sloveniji.

Za Jakoba Presečnika, vodjo poslanske skupine SLS, razrešitev očitno spada v sklop prenosov lastništva podjetij okrog Pivovarne Laško. S tem, ko so se začeli vršiti prenosi oziroma nakupi v omenjeni skupini, je po njegovem logično prišlo tudi do kadrovskih zamenjav.

Očitno so interni dogodki, ki so povezani s Pivovarno Laško, spremenili nekatera razmerja tudi v skupščini Dela, te spremembe pa so povzročile razrešitev, je dejal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Udeleženka sestanka o prodaji Mercatorja
Starina Kosmova je bila med vlado Janeza Janše državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo. Sedela je tudi v več nadzornih svetih, med drugim je od januarja 2005 vodila nadzorni svet Kapitalske družbe, ki je septembra 2005 prižgal zeleno luč za prodajo delnic Mercatorja.

Starina Kosmova trdi, da je bila navzoča tudi na razvpitem sestanku pri tedanjem premierju Janezu Janši 12. avgusta 2005, na katerem naj bi se dogovorili o prodaji Mercatorja Istrabenzu in Pivovarni Laško. Na sestanku naj bi bila navzoča tudi tedanja prva moža Istrabenza in Laškega, Igor Bavčar in Boško Šrot.

Po zelo javnem sporu z Janšo je Starina Kosmova maja 2007 odstopila z mesta državne sekretarke na gospodarskem ministrstvu. Medtem ko je Janša večkrat zanikal, da so se na omenjenem sestanku dogovorili o prodaji Mercatorja, pa je Starina Kosmova dejala, da so se o prodaji Mercatorja dogovorili na avgustovskem sestanku in da je ''na neki točki premier želel, da se neha pisati zapisnik. In nadaljevanje seje kot neformalno nadaljevanje seje je bilo daljše od tistega dela, o katerem se je pisal zapisnik''.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.