Slovenija
66 ogledov

Assange za slovenski medij

Julian Assange. Youtube
Obstajajo načrti, kako napasti in škodovati WikiLeaksu, je v pogovoru za Sobotno prilogo povedal Assange.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela spregovoril tudi o viziji svoje organizacije in poudaril, da se zavzemajo za to, kar bi nekateri filozofi poimenovali javna raba uma ne le proti zasebnim podjetjem in interesom, ampak tudi proti državam in njihovim aparatom, ki se dejansko obnašajo kot zasebne institucije.

Na vprašanje, ali ga kdaj skrbi, da bi WikiLeaksu podtaknili lažne dokumente z namenom, da bi ga diskreditirali, je Assange odgovoril, da so pri organizaciji pridobili tudi zaupne dokumente obveščevalnih služb v ZDA, v katerih so načrti, kako napasti in škodovati WikiLeaksu.
"V njih je našteta cela vrsta postopkov, kot so ustrahovanje naših virov, izročanje lažnih dokumentov, da bi zmanjšali našo kredibilnost itd. Te nevarnosti se močno zavedamo. A v izdajanju točnih in avtentičnih dokumentov imamo najboljši rezultat na svetu (...) Morate vedeti, da je zelo težko sfabricirati lažen dokument (...) Poleg tega dokumente objavljamo v celoti, tako da jih lahko vsakdo analizira in preveri njihovo avtentičnost," je dejal ustanovitelj WikiLeaksa.
Zanj je bilo sicer najbolj pretresljivo presenečenje glede razkritij ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna "kulturno". "Mnogi ljudje, ki so zelo visoko v State departmentu ZDA, kot na primer Googlov izvršni menedžer Jared Cohen, ki je sodeloval s Condoleezzo Rice in b, skratka tisti, ki so hodili na Oxford ali Harvard, imajo zelo poenostavljen in omejen pogled na svet. Njihov problem ni, da bi imeli zlobne namene, ampak da tedaj, ko imajo opravka z arabskimi ali azijskimi državami, delujejo in govorijo tako, kot bi prihajali iz čisto drugega vesolja," je dejal Assange.

Potrdil je tudi, da so najlepši trenutki njegovega delovanja tisti, ko sreča ljudi, ki se prostovoljno javijo, da bi pomagali. "To me drži pokonci pri mojem delu, kljub vsem fizičnim omejitvam in nevarnostim, ki smo jim izpostavljeni. Vedno znova sem imel privilegij in čast, da sem bil lahko priča čudežu rojstva etičnega subjekta. Človek, ki je bil dolga leta le kolesce v neki državni mašineriji, kjer je apatično opravljal svoje delo, se nenadoma odloči, da ima tega dovolj - dvigne se nad svoj oportunistični vsakdan in prestopi v neko drugo sfero bivanja. Dokler so takšni ljudje med nami, obstaja upanje za vse nas," je še dejal ustanovitelj WikiLeaksa.

Komentarjev 1
  • privat 08:58 08.december 2013.

    upanja ni za človeštvo...če izračunamo matematično ,svet bo takšen kot da so vsi drugačni iz vesolja in za njih milosti ni! (ne samo za arabce,kitajce,cigane..)Drugačni pa smo tudi samo zaradi tega ,ker smo recimo delovski razred,reveži,ali obarvani ,druge kulture ,drugega ...prikaži več verovanja...problem je v izobrazbi visokih ljudi ,ki nas učijo..