Slovenija
87 ogledov

Astme je v nekaterih občinah več kot v drugih

Astma pri otrocih in mladostnikih NIJZ
NIJZ je v okviru Zdravja občin izrisal tudi zemljevid astme pri otrocih in mladostnikih. Ta kaže zanimivo sliko - ponekod na severnem Primorskem in na severovzhodu Slovenije je hospitaliziranih zaradi astme več, na Kočevskem ali v Logarski dolini pa hospitalizacij sploh niso zabeležili.

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja je v okviru projekta Zdravje v občini analiziral tudi podatke obolelosti za astmo pri otrocih in mladostnikih. Geografska porazdeljenost kaže, da je astme več v nekaterih občinah na severnem Primorskem ter na severovzhodu Slovenije, nekatere občine, recimo na Kočevskem ali v Logarski dolini, pa kažejo celo odsotnost obolelih otrok s to kronično boleznijo. 

Zemljevid kaže le bolnišnične obravnave

A podatki, na podlagi katerih je bil izrisan zemljevid, ne prikazujejo razširjenosti astme, temveč le bolnišnične obravnave. "Kazalnik Astma pri otrocih in mladostnikih kaže število bolnišničnih obravnav otrok, ki so bili sprejeti v bolnišnico zaradi astme," pojasnjujeta Sonja Tomšič in Tatjana Kofol Bric z NIJZ. "V idealnih in standardiziranih pogojih diagnostike, terapevtske obravnave bolnika, krajevne dostopnosti storitev, itd., bi ta številka bolje odražala dejansko razširjenost astme."

Dodajata, da je pri interpretaciji vseh kazalnikov potrebno biti pozoren na to, kaj določen kazalnik prikazuje, saj je od tega odvisna tudi interpretacija podatkov. "Kljub omejitvam kazalnikov, smo se zaradi pomembnosti kroničnih bolezni odločili, da nanje opozorimo s podatki, ki so na voljo," poudarjata. "Kljub temu, da kazalniki le deloma odgovorijo na v javnosti logično pričakovan prikaz razširjenosti posamezne bolezni."

Šole astme v odročnejših krajih ni

V občinah, ki so obarvane rjavo v treh opazovanih letih ni bilo nobenega otroka, ki bi bil zaradi 
astme obravnavan v bolnišnici. "Na to, koga se napoti v bolnišnico, pa poleg poslabšanja astme vpliva tudi možnost strokovne obravnave, npr. šola astme v kraju bivanja, ki je v odročnejših krajih ni, v osrednji Sloveniji pa je dostopna ambulantno," pojasnjujejo pri NIJZ.

Da bi lahko boljše ocenjevali razširjenost posameznih bolezni na NIJZ že poteka modernizacija zbirk, ki spremljajo delo na primarni ravni zdravstvenega varstva, zato pričakujejo, da bodo v nekaj letih lahko prešteli osebe, ki jih izbrani osebni zdravniki obravnavajo zaradi diagnoze astme.

Zaradi astme slabša kvaliteta bivanja

Astma predstavlja pomembno breme, saj ima za mnoge bolnike velik negativni vpliv na vsakdanje življenje. "Sodi med obstruktivne bolezni dihalnih poti in je pri otrocih najpogostejša kronična bolezen, prizadene pa tudi številne odrasle," pojasnjujeta Tomšičeva in Kofol Briceva. "Primarna preventiva in urejenost astme zmanjšujeta potrebo po bolnišničnih obravnavah."

Za večjo prevalenco astme so po besedah Tomšičeve in Kofol Briceve povezani številni dejavniki tveganja: genetski (v odrasli dobi ženski spol, v otroštvu moški spol in dednost), prehranski, biološki (infekti spodnjih dihal, prisotnost domačih živali), prenatalni in perinatalni faktorji, kajenje (aktivno in pasivno) ter okoljska izpostavljenost. 

Negativen vpliv prašnih delcev

Na njeno pojavnost vpliva tudi onesnažen zrak."Vpliv onesnaženega zraka na zdravje je kompleksen," pojasnjujejo pri NIJZ. "Eden od osnovnih onesnaževalcev zraka so prašni delci, ki nastajajo pri gorenju fosilnih goriv," pojasnujejo pri NIJZ. "Najbolj nevarni delci so manjši od 10 ug, ki prodrejo globoko v pljuča, v pljučne mešičke." 

Dodajajo, da rezultati epidemioloških študij, v katerih so preučevali kratkotrajno izpostavljenost prašnim delcem PM10, kažejo na povečano stopnjo umrljivosti za obolenji dihal in kardiovaskularnega sistema, povečano število napadov astme pri otrocih in poslabšanje poteka že obstoječe astme, upad pljučne funkcije in povečano število vnetij dihalnih poti, zaradi česa se poveča število sprejemov otrok v bolnišnico. 

V razvitem svetu več alergij in astme

"Še pogosteje se z astmo povezuje alergične reakcije na najrazličnejše alergene, med katerimi se posebej obravnavajo tisti v bivalnem okolju," poudarjata Tomšičeva in Kofol Briceva in dodajata, da je astma velik javnozdravstveni problem za vse države, ne glede na njihovo stopnjo razvoja. 

Ker ima astma za mnoge bolnike velik negativni vpliv na vsakdanje življenje, je v ospredje obravnave postavljena primarna preventiva in urejenost astme. Več podatkov o bolezni lahko najdete na spletni strani Klinike Golnik.

Pojavnost astme je sicer večja tudi v razvitejših področjih, kjer je tudi več alergijskih bolezni. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:58 08.januar 2017.

    Pošljite to analizo na ARSO ! Oni so odločilni za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja posameznega objekta .