Slovenija
13 ogledov

Astronavta zakrpala postajo

1/3
Astronavta z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) sta opravila še tretji sprehod v vesolje, med katerim sta zaključila popravilo hladilnega sistema. Postaja spet deluje brezhibno.
Galerijo popravila si oglejte TUKAJ.

Kot so sporočili z ameriške vesoljske agencije Nasa, je astronavt Doug Wheelock na ISS namestil črpalko, ki jo je Tracy Caldwell Dyson varno pripela. Poleg tega sta ameriška astronavta priključila vse vezi in zagotovila, da amoniak ne bo uhajal.

Hladilna naprava se je pokvarila 31. julija, astronavta pa sta jo odstranila med vesoljskim sprehodom v sredo.

Posadka ni bila v nevarnosti
Na postaji sta sicer dva hladilna sistema, ki skrbita, da se elektronske naprave na ISS ne pregrejejo. Zato so predstavniki Nase poudarili, da šest članov posadke na ISS ni v nevarnosti in da so vsi najpomembnejši sistemi na ISS kljub okvari še vedno delovali. Do zapletov bi lahko prišlo, če bi se pokvarila tudi druga hladilna naprava.

Po navedbah Nase je bila okvara hladilne naprave po okoli sto tisoč urah uporabe pričakovana, zato so zunaj ISS namestili nadomestne dele, astronavti pa so se udeležili tudi za to potrebnega usposabljanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.