Slovenija
47916 ogledov

Astronomski račun za umetniški performans vlečenja prašiča

Performans 100KG, vlečenje prašiča po ulicah Ljubljane
1/4
Nada Žgank / Arhiv Galerije Kapelica
Izrečeni dve globi in zahtevano povračilo stroškov.

Umetnica Betina Habjanič je z vlečenje prašičjega trupla po ljubljanskih ulicah 29. decembra lani dvignila veliko prahu. Inšpektorat je zdaj končal inšpekcijske postopke, njihov skupni račun pa je zelo visok: tisoč evrov glob in 234 evrov stroškov.

Naprej je morala Habjaničeva plačati 234 evrov za stroške odvoza prašičjega trupla in obdukcijo, ki, kot pravijo na upravi za varno hrano, "ni pokazala posebnosti".

Sledil je plačilni nalog za 500 evrov, ker ni spoštovala zahteve inšpektorata, naj posreduje pisno izjavo in dokazila, kje in na kakšen način je bil prašič zaklan. To kazen so poravnali v roku in izkoristili polovičko.

Performans 100KG, vlečenje prašiča po ulicah Ljubljane | Avtor: Nada Žgank / Arhiv Galerije Kapelica Nada Žgank / Arhiv Galerije Kapelica

Njen odvetnik Dino Bauk nam je potrdil, da je bila izdana tudi odločba v prekrškovnem postopku, ki pa je stranka še ni dvignila, zato je še ne more komentirati. Gre pa za globo v višini okrog petsto evrov. Po naših izračunih (globe so v zakonu še v tolarjih) gre za 542 evrov globe.

"Prepričana sem, da nisem ničesar kršila. Kupila sem zdrav zrezek, ki sem ga, ker pač nisem imela druge možnosti, vlekla domov. Obdukcija je pokazala, da s truplom nisem ogrožala nikogar. Če bi odkrili, da je bilo truplo kužno, bi se me lahko obsojalo, tako pa je bila to hrana v drugi obliki, ne pa kar neka poginula žival. Zato sem ga kupila, imela sem tudi račun. Zdaj inšpektorat pravi, da se ni vedeli, ali je morebiti prašič poginil," trdi Habjaničeva.

"Rekla sem, da smo ga doma zaklali in zdaj ga pač vlečem na drugo lokacijo. Dvomim, da hodijo preverjat tisoče in tisoče zakolov na domu," pravi Habjaničeva, ki je s performansom želela opozoriti, da se prašiče lahko kolje brez nadzora in na dvoličnost družbe. Doma je namreč dopustno zaklati do štiri prašiče, ki pa morajo biti pred zakolom omamljeni, če bi nekdo enako storil s psom ali mačkom, pa bi bil obtožen mučenja živali. 

"Vame so se vtaknili samo zato, ker sem ta 'normalen' proces razgalila in sem s tem šokirala družbo. Ne vem sicer, zakaj, če je to hrana," pravi Habjaničeva. 

Lahko bi izrekli le opozorilo

"Inšpektorat dela po neki matrici, po kateri misli, da mora iti, ne sprašujejo se o tem, ali je šlo za umetniški projekt. Lahko bi se, glede na to, da ni bilo nobene škode in da ni bilo ogroženo javno zdravje ali varnost, odločili, da ne ukrepajo ali pa bi izrekli opozorilo," pravi Bauk in dodaja, da ni šlo za kar neko vlečenje prašiča čez mesto, ampak je imela zadeva zaokrožen koncept. "Tukaj predpisi trčijo ob svobodo umetniškega ustvarjanja," je prepričan. Performans 100KG, vlečenje prašiča po ulicah Ljubljane Slovenija Izstavljen prvi račun za vlečenje prašiča po ulicah

Na vprašanje, zakaj niso izrekli le opozorila, na inšpektoratu za varno hrano odgovarjajo, da so bili "glede na ugotovljena dejstva in okoliščine izpolnjeni pogoji za izrek globe". Kršitelja se le opozori, "če je storjeni prekršek neznatnega pomena in če pooblaščena uradna oseba oceni, da je glede na pomen dejanja opozorilo zadosten ukrep. Za prekršek neznatnega pomena šteje prekršek, ki je bil storjen v okoliščinah, ki ga delajo posebno lahkega in pri katerem ni nastala oziroma ne bo nastala škodljiva posledica ali je ta neznatna," pojasnjujejo in dodajajo, da umetniški nastopi ter druge dejavnosti "niso izvzete iz zahtev za spoštovanje predpisov".

Ministrstvo za kulturo podpira globo za umetnico

Na ministrstvu za kulturo se jim izrečena globa umetnici ne zdi sporna. "Zagovarjamo svobodno in avtonomno umetniško izražanje, saj ta predstavlja ključno področje samorefleksije skupnosti. Vendar se morajo ustvarjalci po drugi strani zavedati, da to ne pomeni samo pravice in kompetence za neomejeno kritičnost, ampak predstavlja tudi odgovornost do drugih članov družbe, zato morajo pri svojem ustvarjanju upoštevati veljavne zakone ter poskrbeti, da s svojimi dejanji ne ogrožajo varnosti in zdravja prebivalcev in sebe," so odgovorili na naša vprašanja. O performansu Betine Habjanič so bili sicer seznanjeni le iz medijev.

Performans 100KG, vlečenje prašiča po ulicah Ljubljane | Avtor: Nada Žgank / Arhiv Galerije Kapelica Nada Žgank / Arhiv Galerije Kapelica

Ali se bodo na odločbo pritožili, še ni mogel odgovoriti. "Ta polovička je hudičeva kupčija, zaradi katere ne izkoriščamo pravnih sredstev, ki so na voljo," pravi Bauk. Če se na odločbo pritožiš, namreč izgubiš pravico do polovičke. 

Habjaničeva pravi, da je bilo kljub visokemu računu, ki so ji ga izstavili, vredno. "Karkoli mi naredijo bo vredno, meni je poklon to, da sem razblinila družbeno apatijo, dvignila prah in vzpostavila dialog. Dokler bo moja umetnost tak sprožilec, mi bo pomenilo poklon," pravi.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 49
  • bebo2 22:18 24.junij 2018.

    Meni pa je ona taka carica da je naredila kaj takega.

  • Zdravko Lajh 18:02 22.junij 2018.

    Ja, pri nas se bolj izplača razrezati državno zastavo ali dojiti psa...

  • Lavdan 15:04 22.junij 2018.

    Vsakega morilca preverjajo, če je dejanje storil prišteven, ne vem zakaj nje niso.