Slovenija
19 ogledov

Atlantis končno le pristal

Pristanek Atlantisa je oviralo slabo vreme. Žurnal24 main
Po večkratni preložitvi pristanka je vesoljsko plovilo Atlantis varno pristalo v letalskem oporišču Edwards v Kaliforniji.

Ameriški raketoplan Atlantis je po skoraj 13-dnevni misiji pristal na alternativnem pristajališču v zračni bazi Edwards okoli 160 kilometrov severovzhodno od kalifornijskega Los Angelesa, potem ko so morali v ameriški vesoljski agenciji Nasa zaradi slabega vremena dvakrat odpovedati njegov pristanek v vesoljskem centru Kennedy na Floridi. Raketoplan s sedemčlansko posadko, ki so med vesoljsko misijo prenovili in nadgradili vesoljski teleskop Hubble, je v kalifornijski pustinji pristal po natančno 12 dneh, 21 urah in 37 minutah v vesolju.

" Čestitamo vam za zelo uspešno misijo, med katero ste Hubblu dali nov par oči, s katerimi bomo še naprej širili naše znanje o vesolju," so ob pristanku poudarili v nadzornem središču Nase v Houstonu. "Bilo je razburljivo, od začetka do konca. Imeli smo izjemno vožnjo," pa je misijo opisal pomočnik kapitana Gregory Johnson.

Po navedbah Nase je astronavtom uspelo popraviti 19 let star vesoljski teleskop, da bo lahko služil še kakih pet do deset let in morda odkril še kako skrivnost vesolja. Hubble je bil sicer že zastarel, a je bil izjemno priljubljen med znanstveniki, saj je s številnimi odkritji odločilno pripomogel k razumevanju ustroja in delovanja vesolja.

Hubblea se je po navedbah Nase zdaj zadnjič dotaknila človeška roka. Enkrat po letu 2020 naj bi Nasa v vesolje poslala posebno robotsko plovilo, ki bo teleskop pomagala usmeriti nazaj na Zemljo.

Atlantis naj bi se po enajstdnevni misiji sprva vrnil v petek, vendar so njegovo vrnitev zaradi nevihtnega vremena dvakrat preložili in se nato odločili za pristanek v vremensko bolj stabilni Kaliforniji, pa čeprav takšna sprememba Naso stane okoli dva milijona dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.