Slovenija
7 ogledov

Atlantis se vrača domov

Misija Atlantisa se bliža koncu.
1/2
Žurnal24 main
Ameriško vesoljsko letalo Atlantis se je danes odklopilo z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) in začelo pot nazaj na Zemljo. Cilj misije je bil prevoz, priklop in aktivacija evropskega vesoljskega raziskovalnega modula Columbus.

Raketoplan je po odklopu s priklopnega mesta in oddaljitvi naredil krog okoli postaje in s tem posadki omogočil fotografiranje nove konfiguracije postaje.

Poveljnik Atlantisa Stephen Frick se je zahvalil posadki postaje za gostoljubnost, slednji pa so se zahvalili za postavitev novega dela postaje.

Atlantisova postaja je na vesoljsko postajo prispela 9. februarja. Dela za postavitev 1,36 milijarde evrov vrednega Columbusa je nameravala začeti takoj. Vendar pa je nemški astronavt Hans Schlegel po vzletu zbolel, zaradi česar je morala ameriška vesoljska agencija Nasa zakasniti prvi izhod iz postaje. Slednji si je do zdaj že opomogel, ne astronavt ne Nasa pa doslej nista razkrila podrobnosti o njegovi bolezni.

Posadka bo še pregledala Atlantisova krila, da ugotovi morebitne mikrometeoritske poškodbe, do katerih bi lahko prišlo v orbiti. Predhodni pregledi so namreč ugotovili poškodbo termičnega ščita blizu raketoplanovega repa. Vendar pa so inženirji prepričani, da bo ščit vzdržal vročino ob povratku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.