Slovenija
22 ogledov

ATVP nad borzne hiše in banke

Na letošnji lestvici je 183 držav, medtem ko jih je bilo lani 179. (Foto: iStock Žurnal24 main
Zaradi poenotenih in visokih cen posameznih storitev je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) zadevo predala Uradu za varstvo konkurence (UVK).

ATVP ugotavlja, da so nadomestila za vodenje trgovalnih računov in minimalnih ležarin pri borznoposredniških hišah (BPH)  in bankah večinoma poenotene in precej višje, kot jih zaračunava Klirinško depotna družba (KDD).

Zato so se odločili, da primer predajo UVK, ki naj presodi, ali gre za usklajeno delovanje, ki bi lahko vplivalo na konkurenco. Po navedbah Dnevnika je KDD na začetku leta 2009 nadomestilo za vodenje računa fizičnih strank zvišala na 3,6 evra na leto, medtem ko večina borznih hiš in bank strankam za to storitev zaračunava med 6,5 in 7,2 evra, Argonos in Abanka Vipa pa celo 12 oziroma 14,4 evra letno.

Pri tem časnik opozarja še, da borzne hiše za to storitev KDD plačujejo le nekaj promilov na leto, in sicer glede na povprečno mesečno vrednost delnic in investicijskih kuponov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.