Slovenija
68 ogledov

ATVP ovadila Franja Bobinca zaradi pogovora s Cerarjem

Sluiter hoče v Gorenju, ki ga vodi Bobinac, prevzeti nadzor ali pa delež, ki ga Žurnal24 main
ATVP ovadila Franja Bobinca, ker je predsedniku vlade Miru Cerarju povedal, da Panasonic opravlja skrbni pregled Gorenja.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je v zadevi Gorenje vložila dve ovadbi. Gre za to, da so nekateri vedeli, da Panasonic opravlja skrbni pregled podjetja, kar lahko vpliva na ceno delnic. Gre za tako imenovano izdajo notranjih informacij. 

Po poročanju Dnevnika je ATVP ovadila predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca. Ta je 20. julija predsednika vlade v pogovoru na štiri oči seznanil, da se je Panasonic odločil za skrbni pregled podjetja, ki mu lahko sledilo povečanje deleža ali celo prevzem Gorenja. 

Prepoved velja za razkrivanje kateri koli osebi

Na ATVP postopka ne komentirajo, pravijo le, da po zakonu velja prepoved razkrivanja notranjih informacij kateri koli osebi, razen če se to stori "pri običajnem opravljanju svoje zaposlitve, poklica ali nalog"

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu pravijo, da so prejeli kazensko ovadbo zaradi uradno pregonljivega kaznivega dejanja in da poteka predkazenski postopek, v Gorenju in kabinetu predsednika vlade pa so povedali, da z njimi še niso stopili v stik. 

Profesor z ljubljanske pravne fakultete Miha Juhart v izjavi za Dnevnik pravi, da razume, da je Bobinac o tem obvestil Cerarja, saj je "takšna informacija pomembna za celotno slovensko gospodarstvo" in meni, da razkritje ni nezakonito. Dodaja, da je namen prepovedi preprečiti trgovanje na podlagi notranjih informacij. 

"Če pa vaše navedbe držijo, da gre za očitke glede dajanja informacij nepoklicani osebi, s čimer je mišljen predsednik vlade, jih ocenjujemo kot neutemeljene in povsem brez pravne osnove, saj predsednik vlade ni nepoklicana oseba," pa so za Dnevnik ocenili v Gorenju. 

Dodali so še, da družba spada med pomembne naložbe države in da je bila "informacija predsedniku vlade razkrita kot zaupen podatek z opozorilom, da gre za poslovno skrivnost in notranjo informacijo, ki še ni bila objavljena. Skladno z zakonom o trgu finančnih instrumentov je namreč dovoljeno informacijo razkriti osebi, ki jo zavezuje obveznost zaupnosti, in predsednik vlade je že po svoji funkciji tak podatek dolžan varovati kot tajen," so poudarili v Gorenju. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • En Stot 11:17 15.september 2016.

    Star čebelji pregovor pravi: "Kar ve eden, ne ve nobeden. Kar vesta dva, ve pol sveta."