Slovenija
32 ogledov

AUKN: Jovanović ni nadzornik zato, da bi služil

NKBM je provizije vrnila 29. oktobra. (Foto: Nace Novak) Žurnal24 main
AUKN prvega nadzornika NKBM Dušana Jovanovića opozarja, da v nadzorni svet ni bil imenovan za dodatni zaslužek prek partnerjev banke, in ga poziva, naj razkrije morebitne sporne pogodbe.

"Agencija meni, da Dušan Jovanović ni bi imenovan v nadzorni svet NKBM d. d., da bi si zagotavljal dodatno delo in zaslužek prek strank in partnerjev banke, ampak da skrbno in odgovorno nadzoruje upravo banke," so danes sporočili iz Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN).

"Posebna skrbnost je potrebna v primerih, ko kot predsednik nadzornega sveta NKBM aktivno odloča o posameznih odločitvah banke, povezanih z osebami, ki naj bi jim svetoval v prostem času," dodajajo v AUKN.

Jovanovića pozivajo, naj javno predstavi vse svoje pogodbe z NKBM, "njenimi odvisnimi družbami in eventualnim delom v nadzornih svetih NKBM-ovih odvisnih družb, sklenjene neposredno ali prek Inštituta za ekonomsko in korporativno upravljanje Univerze v Mariboru". Želeli bi videti vse pogodbe od njegovega imenovanja v nadzorni svet do danes.

Izdala ga je čestitka

Kot je danes pisal časopis Dnevnik, je Inštitut za ekonomsko in korporativno upravljanje v lasti Jovanovića in Boruta Bratine včeraj razpošiljal elektronske voščilnice, med naslovniki katere je bil tudi Ante Todorić, izvršni podpredsednik Agrokorja in sin Ivice Todorića.

Nova KBM, katere prvi nadzornik je Jovanović, je doslej edina soglašala s prodajo Mercatorja Agrokorju, Pivovarna Laško, katere nadzornik je Bratina, pa odločno zagovarja prodajo Mercatorja. "Še več, Jovanović je včeraj priznal, da je delal strokovno analizo oziroma pravni pregled pogodbe za eno od slovenskih družb, ki dela za Agrokor," danes še piše časopis.

Tega javno niso razkrili, ker je posel predstavljal manj kot promil vseh lanskih dohodkov inštituta. Po besedah Bratine pa naj ne bi šlo za konflikt interesov, ker niso delali za Agrokor, ampak za povezano družbo, slovensko podružnico Leda, še poroča časopis.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.