Slovenija
20 ogledov

AUKN nad Slovenske železnice

Slovenske železnice se vsak mesec spopadajo z milijonskimi izgubami. © Žurnal24 Žurnal24 main
Agencija za upravljanje kapitalskih naložb je sprejela sklep o reviziji posameznih poslov Slovenskih železnic. Ta se nanaša na utemeljenost in ekonomičnost najema delovne sile znotraj družbe, posameznih poslov z dobavitelji ter pregled ustreznosti in namenskosti nekaterih pomembnejših nakupov in odprodaje blaga.

Kot so danes sporočili iz Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), se potencialno sporni posli Slovenskih železnic nanašajo na različna pretekla obdobja.

Agencija pričakuje, da bo poročilo vsebovalo takšne zaključne ugotovitve, ki jasno in zelo konkretno ob morebitnih ugotovljenih nepravilnostih vsebujejo pravno in ekonomsko utemeljitev nestrokovnega oziroma protipravnega ravnanja, opredelitev škode, ugotovitev kršitelja, njegovo odgovornost in oceno namenskosti oziroma verjetnosti uspeha v odškodninskih in drugih pravnih postopkih.

Slovenske železnice pozvali že decembra lani

Spomnimo. AUKN je že 8. decembra lani nadzorni svet Slovenskih železnic pozvala k pregledu posameznih poslov. Ker pregled iz različnih razlogov ni bil izveden na pričakovan način, se je AUKN v sodelovanju z nadzornim svetom družbe odločila izdati zavezujoč sklep ustanovitelja.

Agencija je namreč prejela nekatere prijave potencialnih nepravilnosti v družbi, v nekaterih zadevah sodeluje tudi s pristojnimi državnimi organi. "S tem želi agencija konkretno razčistiti potencialna protipravna dejanja in potencialna oškodovanja družbe ter ustvariti zdrave temelje za prihodnji razvoj," so še povedali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.