Slovenija
11 ogledov

Aver nič več prvi mož Vzajemne

Predstavniki Zdusa so ostali pred vrati AZN. Žurnal24 main
Nadzorni svet Vzajemne je na izredni seji odpoklical predsednika uprave družbe Boštjana Averja. Njegove zadolžitve prevzema član uprave Davor Hvala.

Oblikovali so tudi kadrovsko komisijo, ki bo nadzornemu svetu predlagala nove člane uprave. Sprememb pa z razrešitvijo Averja v Vzajemni še ne bo konec. Za 6. november je namreč na predlog Zveze društev upokojencev Slovenije sklicana izredna skupščina.

Strah pred imenovanjem izredne uprave
Seja nadzornega sveta se je zavlekla pozno v večer. Obravnavala naj bi obvestilo Agencije za zavarovalni nadzor, ki je zavarovalnici zaradi pomanjkljivosti pri delovanju nadzornega sveta napovedala možnost imenovanja izredne uprave. Če bi bila odločba o izredni upravi izdana, bi prenehale tudi pristojnosti skupščine in članov nadzornega sveta.

Delovanje nadzornega sveta je bilo sicer že nekaj časa oteženo zaradi spora med člani. Del nadzornikov je podpiral upravo z Boštjanom Averjem na čelu, del nadzornikov pa si je želelo njegove razrešitve.

Nov nadzorni svet znan 6. novembra
Iz nadzornega sveta Vzajemne bodo odpoklicali Gregorja Primica, Jožeta Benčino, Ivana Sepaherja ter Dejana Rituperja. Verjetno bodo naslednja štiri leta v nadzornem svetu sedeli predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, Jože Bučer, Frančiška Ćetković in Tomaž Banovec. V nadzornem svetu sta sicer še dva predstavnika delavcev: Darja Korpar in Primož Igerc.

Upokojenci pričakujejo, da bodo z imenovanjem med nadzornike sodelovali pri porabljanju denarja zavarovalnice in ščitili interese približno 900.000 zavarovancev. Upokojenci Vzajemni očitajo, da poskuša denar namenjati v komercialne produkte, denimo življenjska zavarovanja, namesto da bi znižala ali vsaj ohranila enako visoke premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Na skupščini bodo odločali še o nekaterih spremembah statuta, ki jih predlaga uprava na podlagi noveliranega zakona o gospodarskih družbah. Skupščine se sicer lahko udeležijo vsi člani Vzajemne, ki najkasneje konec četrtega dne pred skupščino pisno prijavijo svojo udeležbo.

"Nepravilnosti in neracionalnosti Vzajemne"
Aver se je na vrh zdravstvene zavarovalnice povzpel leta 2007. Spori so se začeli že spomladi, in sicer med njim ter članom uprave Petrom Pustatičnikom. Slednjega so nadzorniki iz nekrivdnih razlogov odpoklicali maja, pred tem pa naj bi na aprilski skupščini skušali doseči Averjevo razrešitev. Takrat je sicer Pustatičnik med drugim dejal, da naj bi bi se v družbi dogajale nepravilnosti in neracionalnosti.

Nato je sledila avgustovska skupščina, kjer so Pustatičnik ter dva člana nadzornega sveta, Primic in Rituper, ostali brez razrešnice. O Averjevi rezrešitvi naj bi nadzorniki odločali septembra, vendar predlog ni dobil ustrezne podpore.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.