Slovenija
23 ogledov

Avgusta 0,3-odstotna inflacija

ženska ženski trgovina kupovanje nakup klepet pogovor getty Žurnal24 main
Cene življenjskih potrebščin so se zvišale za 0,3 odstotka, letna rast cen pa znižala na 3,5 odstotka.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so se cene življenjskih potrebščin v Sloveniji avgusta v primerjavi z minulim mesecem zvišale za 0,3 odstotka. Letna rast cen pa se je glede na prejšnji mesec znižala za pol odstotka in tako znaša 3,5 odstotka, medtem ko se povprečna 12-mesečna rast cen ni spremenila in ostaja na ravni 2,7 odstotka.

Cene višje zaradi storitev 

Tokrat so na rast cen najbolj vplivale predvsem višje cene storitev (v povprečju za 0,9 odstotka), cene blaga pa so v povprečju ostale nespremenjene. Statistiki so avgusta povišanje cen ugotovili v skupinah rekreacija in kultura (v povprečju za 1,8 odstotka), stanovanje (za 1,6 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za 0,8 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 0,5 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače, stanovanjska oprema ter komunikacije (za 0,2 odstotka) ter alkoholne pijače in tobak (za 0,1 odstotka). Tako kot  v minulih mesecih pa so se tudi tokrat vnovič podražile počitnice v paketu v skupini rekreacija in kultura. Slednje so bile v povprečju višje za kar 3,3 odstotka. Časopisi, knjige in pisalne potrebščine so bili dražji za 2,2 odstotka, prav tako pa so povišanje cen ugotovili pri manjših izdelkih za zabavo, šport in razvedrilo (za 1,4 odstotka) ter storitvah za rekreacijo, kulturo in šport (za 0,3 odstotka).

Dražja tudi hrana in pijača

 

Tudi avgusta številne podražitve v skupini hrane in pijače © iStock

 
Podobno kot julija je tudi avgusta prišlo do številnih podražitev izdelkov v skupini hrana in brezalkoholne pijače. Brezalkoholne pijače so bile v povprečju dražje za 0,6 odstotka, hrana pa za 0,2 odstotka. V podskupini brezalkoholne pijače so se gazirane in negazirane pijače podražile za odstotek, kava, čaj in kakav pa so bili cenejši za 0,1 odstotka. V podskupini hrana omenimo podražitev sadja (v povprečju za 2,6 odstotka), rib (za dva odstotka), sladkorja in konditorskih izdelkov (za 1,5 odstotka), kruha in drugih izdelkov iz žit (za 1,3 odstotka) ter drugih prehrambenih izdelkov (za 1,1 odstotka). Podobno kot minuli mesec se je v omenjeni podskupini pocenila le zelenjava (v povprečju za 6,4 odstotka).

Cenejši avtomobili in računalniška oprema

Na drugi strani pa se je pocenila avdio-, video-, foto- in računalniška oprema (v povprečju za 0,9 odstotka). Avgusta so se znižale cene tudi v skupinah zdravje (v povprečju za 1,3 odstotka), obleka in obutev (za 0,9 odstotka) ter prevoz (za 0,7 odstotka). Nižje cene pogonskih goriv so skupno rast cen znižale za 0,2 odstotne točke, po 0,1 odstotne točke pa so cenejši še zelenjava, oblačila in zdravila.

V enem letu so se najbolj podražili alkoholne pijače in tobak

V enem letu so se po podatkih državnega statističnega urada tako najbolj povišale cene alkoholnih pijač in tobaka (8,5 odstotka), gostinskih in nastanitvenih storitev (7 odstotkov), hrane in brezalkoholnih pijač (6,9 odstotka), rekreacije in kulture (4,8 odstotka) ter obleke in obutve (4,1 odstotka).

Umar: Rast cen ni posledica neustreznih ekonomskih politik

Po mnenju Urada za makroekonomske analize in razvoj primerjava gibanja cen v prvih osmih mesecih letos in v preteklih dveh letih kaže, da večina skupin cen še vedno raste oziroma se znižuje podobno kot v enakem obdobju prejšnjih dveh let, izjemi pa sta visoka rast cen v skupinah hrana ter rekreacija in kultura. Zato gibanje cen v avgustu potrjuje njihove ugotovitve, da rast cen ni posledica neustreznih ekonomskih politik. Kot je povedal Boštjan Vasle z Umarja, v tem trenutku Umar ocenjuje, da "spremembe ključnih makroekonomskih politik niso potrebne". Sicer pa je dodal, da je "nadvse pomembno", da vlada nadaljuje s "striktnim izvajanjem že sprejetih restriktivnih usmeritev, predvsem na področju reguliranih cen, v daljšem obdobju pa zagotovi, da bodo njene politike zagotavljale stabilen makroekonomski okvir, ki ne bo omogočal prenosa višje rasti cen v nekaterih skupinah na preostale cene".

Inflacija v območju evra avgusta 1,8-odstotna

Letna inflacija v območju evra ostaja nespremenjena na ravni 1,8 odstotka. © ECB

 
Nasprotno kot v Sloveniji pa je letna stopnja inflacije v območju evra, katerega članica je od 1. januarja tudi Slovenija, po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat  v primerjavi z julijem ostala nespremenjena in je znašala 1,8 odstotka. Dokončne podatke o avgustovski inflaciji v območju evra in v celotni Evropski uniji naj bi Eurostat po napovedih sporočil 14. septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.