Slovenija
26 ogledov

Avgusta višja povprečna plača

Na letošnji lestvici je 183 držav, medtem ko jih je bilo lani 179. (Foto: iStock Žurnal24 main
V Sloveniji je neto plača na zaposleno osebo v podjetjih in drugih organizacijah avgusta v povprečju znašala 988,45 evra. Plača je bila tako v primerjavi z julijem višja za 1,4 odstotka.

Povprečna mesečna bruto plača za avgust je znašala 1524,15 evra, kar je za 1,6 odstotka več od bruto plače za julij in za 2,5 odstotka več od bruto plače za lanski avgust.

Povprečna mesečna bruto plača za avgust se je v primerjavi s plačo za lanski avgust zvišala v večini dejavnosti, najopazneje v dejavnostih predelovalne dejavnosti (za 5,2 odstotka), oskrba z električno energijo, plinom in paro ter poslovanje z nepremičninami (v vsaki za 4,7 odstotka). Znižala se je le v dejavnostih kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti (za 1,2 odstotka), zdravstvo in socialno varstvo (za en odstotek) ter izobraževanje (za 0,5 odstotka).

Povprečna mesečna bruto plača za avgust je bila najnižja v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (989,93 evra), najvišja pa v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (2122,58 evra).

Povprečna mesečna bruto plača za avgust se je glede na lanski avgust zvišala v vseh statističnih regijah. Najbolj se je zvišala v jugovzhodni Sloveniji (za šest odstotkov) in v notranjsko-kraški statistični regiji (za 4,3 odstotka), najmanj pa v pomurski (za 1,1 odstotka) in goriški (za 1,3 odstotka) statistični regiji.

V letošnjih prvih osmih mesecih so zaposleni v povprečju prejeli po 979,65 evra neto plače, kar je 2,6 odstotka več od povprečne plače v enakem obdobju lani. Povprečna bruto plača na zaposleno osebo pa se je v omenjenem primerjalnem obdobju zvišala za 2,4 odstotka na 1509,95 evra, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.