Slovenija
14 ogledov

Avgustovska inflacija 0,3-odstotna

Nakupovanje šolskih potrebščin. Suzana Kos
Avgusta so se cene povišale za 0,3 odstotka, letna rast cen pa je bila 0,9-odstotna. Podražile so se tiskovine in pisalne potrebščine, občutno pa se je pocenila zelenjava.

Statistiki so avgusta višje cene zabeležili v skupinah rekreacija in kultura, gostinske in nastanitvene storitve, stanovanje in prevoz ter alkoholne pijače. Pred začetkom šolskega leta so se avgusta opazneje podražile razne tiskovine in pisalne potrebščine ter snemalni mediji. Dražje so bile tudi počitnice v paketu in tekoča goriva.

Na drugi strani se je najbolj pocenila oprema za šport in avdio-video oprema ter zelenjava.

K skupni mesečni rasti cen so 0,2 odstotne točke prispevala dražja goriva in energija ter 0,1 odstotne točke višje cene počitnic v paketu. 0,2 odstotne točke so prispevale še ostale avgustovske podražitve.

Rast cen na letni ravni je bila tako kot prejšnji mesec 0,9-odstotna (v enakem obdobju lani 2,3-odstotna).

Znova se je nekoliko znižala povprečna 12-mesečna rast; ta je bila 1,6-odstotna (v enakem obdobju lani 1,5-odstotna), so še sporočili iz Statističnega urada RS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.