Slovenija
23 ogledov

Avstrija se je za zaporo odločila zaradi varnosti

Patrick Vlačič Gregor Katič
Ministrstvo za promet je danes prejelo odgovor avstrijskih kolegov. Sporočili so, da so Karavanke zaprli zaradi varnosti. Klobasa vztraja: zapora bo!

"Za 15 minut bi lahko v predor spustili tudi nekaj manj osebnih vozil in s tem rešili nekaj tovornih vozil," je odgovor Avstrijcev, da so se za dodatno omejitev tovornega prometa čez karavanški predor odločili zaradi prometne varnosti, za naš portal komentiral Andrej Klobasa, predsednik Sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije.


"Zapora v petek bo!"

"Mi smo v pripravah in v petek zapora bo!" je še dodal Klobasa, a zaradi lastne in varnosti prevoznikov ni želel razkriti, kje, kdaj in kako natančno bo ta potekala.

Na pomoč pozvali še predsednika Türka

"Še enkrat poudarjam, da Avstrijci kršijo meddržavno pogodbo in prepričan sem, da nam bo policija pomagala. Avstrijska ministrica je na dopustu, so nam pojasnili na ministrstvu, v torek nas niso niti povabili na sestanek (sestanek s predstavniki Darsa in slovenskega prometnega ministrstva ter avstrijskega Asfinaga, upravljavca avtocest; op. a.). Do tega trenutka zbornice nihče ni obvestil o ničemer! Potegnili smo vse vzvode, naredili vse, kar je bilo možno, da bi se zadeva rešila po mirni poti, tudi minister Patrick Vlačič je storil vse, kar je lahko," je še dejal Klobasa.
Klobasa še meni, da bi se v nastalo situacijo moral vključiti predsednik Danilo Türk. "Iskreno ga prosimo in javno ga pozivamo, naj nekaj naredi, naj stopi v stik z avstrijskim predsednikom, saj avstrijski organi kršijo meddržavno pogodbo! Smo mar okuženi, garjavi ali gobavi, da bi morali biti žrtev prav slovenski prevozniki? Naj zadevo uredijo na predsedniški ravni in iskreno, iskreno ga prosimo za pomoč. Naj ukrepa že danes, ne jutri!"


Avstrijci: omejitev zaradi prometne varnosti

Kot smo že poročali, so se Avstrijci za dodatno omejitev tovornega prometa skozi Karavanke v času turistične sezone odločili samovoljno, kar je zelo razburilo avtoprevoznike. Prometni minister Vlačič je avstrijski kolegici Doris Bures pismo glede njihove odločitve poslal prejšnji teden, odgovor pa je prejel danes.

V pismu so zapisali, da Avstrija obžaluje, da je v Sloveniji prišlo do razburjenja zaradi dodatne omejitve tovornega prometa čez tunel Karavanke. "Avstrija seveda razume težak položaj prevoznikov. A hkrati prosimo odgovorne v Sloveniji za razumevanje, da mora biti prometna varnost na prvem mestu," so na avstrijskem ministrstvu pojasnili za STA.

Včeraj sestanki predstavnikov

Včeraj so se sicer sestali predstavniki prometnega ministrstva in Darsa s predstavniki avstrijskega upravljavca avtocest Asfinag. Šlo pa je le za izmenjavo stališč, konkretnih rešitev sestanek ni prinesel.

Prevozniki razburjeni

Odgovor je težko pričakoval tudi predsednik prometne sekcije, Andrej Klobasa, ki je napovedal, da bo avstrijsko ministrico kontaktiral osebno in ji predstavil argumente, a je ta na dopustu. K posredovanju pri reševanju konflikta so prevozniki v torek pozvali tudi premierja Boruta Pahorja, ki pa je dejal, da je za to pristojno ministrstvo za promet.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:52 03.avgust 2011.

    Sem že včeraj zvedel,da bodo avstrijski prometni policaji v petek in soboto kamione ustavili že v Salzburgu in nižje vse tja do Villacha.Na naši strani pa jih sploh ne bodo spustili na avtocesto od Torovega naprej proti Jesenicam!