Slovenija
62 ogledov

Slovenija sledi Avstriji: Začeli zavračati "ekonomske migrante"

begunci Saša Despot
Slovenija je tako kot Avstrija začela že v soboto zavračati "ekonomske migrante". Od petka do danes so naši policisti na meji zavrnili 154 oseb, Avstrijci pa 54. Predvidoma že jutri sledi novo zaostrovanje ...

"Vedeti moramo, da v tem migracijskem toku najdemo tudi ljudi, ki imajo stalno prebivališče v Turčiji in drugih varnih državah. Ti omejujejo dostop do mednarodne zaščite drugim, ki jo potrebujejo," je na današnji novinarski konferenci povedal državni sekretar notranjega ministrstva Boštjan Šefic, ki je povedal, da tudi Slovenija že od petka dalje natančneje spremlja begunce in migrante.

Zgolj izjava, da želijo zaprositi za mednarodno zaščito v Republiki Avstriji ali Nemčiji tako ne zadošča za vstop v državo. Avstrija je namreč minuli konec tedna začela bolj dosledno zavračati ekonomske migrante, sledila je tudi Slovenija.

Slovenija zavrnili 154 oseb, Avstrija 54

"Redčenje migracijskega toka je nujno," je izpostavil Šefic in navedel, da so od petka do danes zavrnili 154 oseb zaradi neizpolnjevanja zaostrenih pogojev. V tem obdobju je sicer v Slovenijo vstopilo 7.526 ljudi. Šefic je navedel, da ogroženost posameznikov preverjajo na podlagi tega, od kod posamezniki prihajajo in kam gredo ter ostalih osebnih podatkih. Zavračajo tudi tiste, ki imajo namen migrirati zaradi študija.

Avstrija je v tem obdobju zavrnila 178 ljudi, ki jih naši policisti še enkrat registrirajo in nato predvidoma nadaljujejo pot skozi Avstrijo. 54 oseb pa je takšnih, da poti ne more več nadaljevati v Avstrijo in jih bo zato Slovenija predvidoma vrnila na Hrvaško ali državo izvora.

Avstrija za jutri napoveduje nove ukrepe

Avstrija sicer napoveduje nove ukrepe, ki jih bodo predvidoma naznanili po jutrišnji seji avstrijske vlade. Neuradno se govori o uvedbi dnevne kvote za sprejem beguncev. Vse pa naj bi sprejemali le še preko Šentilja. Na meji naj bi se obetale tudi nove ograje in povečano število vojakov, ki naj bi nadzorovali ostale mejne prehode.

Šefic je povedal, da sta ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner, v tesnih stikih. Slovenija nadaljnja pojasnila pričakuje še danes zvečer, Györkös Žnidarjeva pa naj bi jih predstavila jutri na novinarski konferenci.

Komentarjev 3
  • Papaja Popi 09:30 16.februar 2016.

    Kaj si mladi Nemci mislijo o emigrantih.https://www.youtube.com/watch?v=53sn-x2r3Ko<br

  • Avatar olor
    olor 09:09 16.februar 2016.

    "jih bo zato Slovenija predvidoma vrnila na Hrvaško ali državo izvora" in kaj če jih Hrvati ne bodo sprejeli?

  • malonaokoli 08:28 16.februar 2016.

    nekoliko sem bil presenečen, ko sem zjutraj spremljal po TV pobudo o strogem kaznovanju grdega-sovražnega govora...v situaciji ko pride do nekontrolirane invazije tujcev v našo državo, ki imajo drugo kulturo,jezik, boga in zakone se nebi mogel opredeliti, kaj je sovražni ...prikaži več govor, kajti...ko so turki, nemci, italijani prišli v Slovenijo z enako željo po posesti se je zaradi nasprotovanja ljudi tudi rodila OF. Za samoohranitev naroda.Tudi takrat je bil sovražni govor na letakih, smrtno resna zadeva, za Slovenski narod.Ali bomo sedaj v demokraciji sebe ustrahovali ?