Slovenija
18 ogledov

Avstrijci bodo postavili ograjo

Begunci v Nemčiji EPA
Avstrija zaenkrat "le" s 3,7 kilometrov ograje in okrepitvijo policijskih patrulj. V Slovenijo doslej vstopilo že dvesto tisoč migrantov.

Avstrija na meji s Slovenijo zaenkrat ne bo postavila večkilometrske ograje, o kateri je razmišljala vladna koalicija na Dunaju. To je danes sporočila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner, ki je sicer napovedovala postavitev 25 kilometrov dolge ograje.


Po poročanju tiskovne agencije APA, bodo zaenkrat postavili le ograjo v dolžini 3,7 kilometra, tik ob mejnem prehodu Špilje. 

Kot je pojasnil generalni direktor za javno varnost na avstrijskem notranjem ministrstvu Konrad Kogler bo ta ograja iz fiksne pletene, ne bodeče žice. Visoka bo dobra dva metra.

Postavitev te naj bi trajala skupaj do dva meseca - najprej dva tedna priprav, nato pa še nekje šest mesecev del -, kar pomeni, da Slovenije in Avstrije ograja vsaj letos še ne bo ločevala. Stala naj bi od 1,2 do dveh milijonov evrov, potekajo pa tudi še pogovori z lastniki zemljišč ob meji.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije, je ministrica pojasnila, da se je vladna koalicija na Dunaju danes strinjala, da se na prošnjo Slovenije ograji zaenkrat odpove. 

Slovenija je namreč po ministričinih besedah na lastno pobudo zatrdila, da bo na svojem ozemlju učinkoviteje nadzorovala dostop do Špilja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Okrepljene avstrijske patrulje na meji

Avstrijci so se med drugim odločili za strožji nadzor meje s Slovenijo, z okrepitvijo patrulj. Ograjo pa bodo postavili postavili v primeru, če varnostni ukrepi, ki jih je na svoji meji s Hrvaško sprejela Slovenija ne bodo delovali. Ograjo bi lahko Avstrija nato postavila v vsega 48 urah.

V Slovenijo vstopilo že dvesto tisoč migrantov

Danes do poldneva je v Slovenijo vstopilo 4300 ljudi. Med ljudmi, ki so v drugem begunskem valu vstopili v Slovenijo, je približno polovica moških, polovica pa žensk in otrok, je pojasnil državni sekretar na ministrtvu za notranje zadeve, Boštjan Šefic. 

V pomoč tudi češki zdravniki

V povprečju je na terenu dnevno tudi med 300 in 600 ljudi, ki delujejo pod okriljem civilne zaščite. Za zdaj je aktiviranih 160 zaposlenih prek javnih del, novi se bodo v sistem vključevali prihodnji teden.

V soboto pride v Slovenijo tudi poljska bolnišnica s Češke Role 1, z njo prihajajo tudi zdravniki, ki bodo zamenjali tiste z mariborskega območja. Ti so namreč že precej utrujeni.

Kot je povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, so v slabem mesecu, kolikor že traja drugi begunski val, razdelili več kot 100.000 kosov topljenega sira, marmelad, čokoladnega namaza, plastenk vode in ribjih konzerv. Vojska skuha povprečno 4000 obrokov dnevno.

V Slovenijo vstopilo že dvesto tisoč migrantov

V četrtek je samo v Dobovo pripeljalo sedem vlakov s skupno 7666 tujci, begunce pa so v Slovenijo vozili tudi na drugih točkah.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pribežnike so pospremili proti Jesenicam in v nastanitveni center Šentilj. Pred prihodom jutranjega vlaka je bilo v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 540 tujcev, ki bodo okoli 8.30 z vlakom pot nadaljevali proti Jesenicam.

V nastanitvenem centru v Šentilju, kamor so vso noč iz Gruškovja, Dobove, Dobovca in Bistrice ob Sotli vozili prebežnike, je trenutno nastanjenih 3073 oseb. V sprejemnem centru Gruškovje je trenutno 478 oseb, sprejemni center Središče ob Dravi pa je prazen, so sporočili iz Policijske uprave Maribor. Tam trenutno nimajo najavljenih novih prihodov migrantov.

Sinoči so jih Avstrijci sprejeli 1257

Avstrijski varnostni organi so v četrtek zvečer ob 20.30 in 21.45 na prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli skupno 1257 migrantov.

Tudi v nastanitveni center v Gornji Radgoni so vso minulo noč vozili begunce, tako da je tam trenutno nastanjenih 1210 tujcev. V nastanitvenem centru v Lendavi pa je trenutno nekaj manj kot 400 migrantov, ki so jih tja danes zjutraj pripeljali iz Celja. Sprejemna centra v Petišovcih in Dolgi vasi sta trenutno prazna, so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota.

Prvi današnji vlak so v Dobovo sicer sprejeli okoli pol sedmih zjutraj.

Begunci v Nemčiji | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Ludvik Miholic 19:29 14.november 2015.

    ALAH JE VELIK TO NI SOVRAZNI GOVOR IN ALAH BO VEDNO VELIK

  • Avatar čavez
    čavez 12:09 14.november 2015.

    Za oskrbo beguncev je Slovenija do sedaj porabila okoli šest milijonov evrov. BOGATO Za domače brezdomce in socialno ogrožene očitno niti evra, vsaj po akciji zbiramo za najrevnejše.

  • Omega_v6 09:13 14.november 2015.

    Z tem,ko smo na široko odprli vrata beguncem smo podpisali konec demokratične evrope!! Zavedati se morate,da muslimani ne zahtevajo sožitja ampak muslimansko Evropo v kateri bo edini zakon širjatsko pravo!! Žal je to le začetek zavedati se moramo,da je med ...prikaži več begunci sigurno 1% teroristov!! Hvala voditelji Evrope iničili ste svobodno Evropo!!