Slovenija
3447 ogledov

Avstrijec ujel kapitalca na Bledu

Som
1/5
Facebook
Kapitalni ulov v blejskem jezeru. Avstrijec ujel 245-centimetrskega soma.

"To je som največje dolžine in teže, kar pomnim," za Žurnal24.si pove tajnik Ribiške družine Bled Marijan Fon. Ujel ga je avstrijski ribič, ki na Bled hodi že 38 let. "Z ribo se je boril dobre tri ure," pove gospodar blejske ribiške družine Tadej Ambrožič. "Gre za izkušenega ribiča, ki je soma ujel na mrtvo ribo." S tem je bilo pol praktično že opravljenega, saj gre za izjemno ribiško srečo. "Ja, ampak borba je bila pa tudi dolga. Avstrijec je povedal, da ga v nekem trenutku ni mogel niti premaknit, tako moč je imel."
Avstrijec bo soma odpeljal s seboj. "Rekel je, da bo nagačil le glavo, kožo pa bo dal ustrojit. Če bo iz nje naredit kake ženske sandale ali žensko torbico, ne vem," smeje odgovarja gospodar blejske družine.

Ekstremna trofeja

Včeraj ujeti blejski som meri 245 centrimetrov, po ocenah tehta od 80 do 90 kilogramov. "Tako vsaj pravijo, stehtali ga nismo." Njegovo meso so sfilirali in pripravili za nadalnjo uporabo. "Po eni strani ga je škoda, ja" pravi gospodar družine. "Star je bil, po moji oceni, med 50 in 60 let." V jezeru naj bi bilo več takšnih starostnikov. "Potapljači hodijo pod Toplice opazovat soma Maksa, ki se jim celo pusti pobožat po glavi. Ne vem, če je Avstrijec ujel ravno Maksa. Bi rekel, da ne, saj je Maks poškodovan po glavi, ta, ki ga je ujel, pa ne."

Za blejsko jezero je to ekstremna trofeja. "Sigurno bo ta ulov sprožil prihode ostalih takšnih lovcev na trofeje," menijo blejski ribiči, ki so vsaj potiho tudi vsaj malo zavistni Avstrijcu. "Če ne pa ne bi bili pravi ribiči," se nasmeje gospod blejske ribiške družine. 
Čeprav je ulovljeni som izjemne velikosti in ugriza, pa naj za kopalce ne bi bil nevaren. "Sicer je to riba roparica, ampak drži se stran od ljudi. Ne verjamem, da bi napadel kopalce," meni tajnik ribiške družine Fon. "To je res, ampak prav prijetno pa najbrž ne bi bilo, sploh v večernih urah, če bi takšna riba priplavala mimo kopalca," se ob tem nasmeji gospodar družine. Kopalci naj se sicer ne bojijo, saj se takšni somi najraje držijo zase, stran od ljudi.

Komentarjev 8
  • Žurnalček 08:50 07.avgust 2014.

    Misliš ? Si prepričan da loči hrano ki plava in se kopa v jezeru. Tale najprej šavsne , preštudira si al nisi za pojest , pol pa spusti . To kdaj pol , je pa zlo raztegljiv časovni termin .

  • Žurnalček 08:45 07.avgust 2014.

    Živo se spomnim trditev Blejcev , da je jezero mrtvo !!! Očitno ni in to tudi ne 50-60 let nazaj , tale somček je živ dokaz za Gorensko hebanje Države , ko so fehtali lovo za neko reševanje jezera.

  • Žurnalček 08:42 07.avgust 2014.

    Kje piše , da taka pošast ni kriva za utopitve v Blejskem jezeru. Blejci neki mutijo z nekimi vrtinci in ne vem kaj , tih so pa k .izde , da takeli dinozavri tud plavajo u jezeru. Dober pojest te ...prikaži veče valda glih ne more , sam kakšna mrcina je , je čist zadost , če te samo zagrabi za nogo in povleče dol in predno ugotovi , da nisi hrana , ti si utopljenec !!!!