Slovenija
30 ogledov

Avstrijska šola cenejša

Cene v tabeli obsegajo povprečne cene učbenikov in pripadajočih delovnih zvezkov Žurnal24 main
Učbeniki. Hrvaški starši učbenike kupujejo sami. Največ različnih za isti predmet v Avstriji.

 Slovenski starši večji del stroškov za nakup učbenikov in delovnih zvezkov osnovnošolcev nosijo sami, od lani je enako tudi na Hrvaškem, avstrijski starši pa nosijo deset odstotkov celotnih stroškov, so nam sporočili s pristojnih ministrstev v treh državah.

Številno različnih
Avstrija. 17 različnih učbenikov za matematiko v 6. razredu in 7 različnih za angleščino v 8. Hrvaška. 6 različnih učbenikov za matematiko v 6. razredu in 8 za angleščino v 8. Slovenija. Le 5 učbenikov za matematiko v 6. razredu in 6 za angleščino v 8. razredu.

Regulirano
V Avstriji država določa zgornjo mejo stroškov na posamezni predmet in učenca. Sredstva, ki jih šole prejmejo od ministrstva, se izračunavajo letno in so vezana na število učencev. Učbeniško politiko snuje Učbeniška iniciativa, ki jo sestavljajo ministrstvo za gospodarstvo (to zagotavlja sredstva), ministrstvo za šolstvo, ki potrjuje vsebino, in združenje založnikov.

Na Hrvaškem je bilo lansko leto prvo po ukinitvi projekta brezplačnih učbenikov, razen za otroke žrtev vojne na Hrvaškem in posebne primere.

Slovensko ministrstvo financira učbenike v šolskih skladih. Delovna skupina za učbenike pa naj bi do konca leta pripravila različne modele oskrbe z učbeniki, o katerih bo nato odločalo ministrstvo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.