Slovenija
5 ogledov

Avstrijske banke bi pobegnile

denar evro Shutterstock
Zaradi širitve dolžniške krize v Srednjo in Vzhodno Evropo nekatere avstrijske banke že razmišljajo o umiku iz teh regij.

Avstrijske banke, ki so Srednji in Vzhodni Evropi močno izpostavljene, so zaradi širjenja dolžniške krize tako zaskrbljene, tako da nekatere že razmišljajo o umiku.

Med temi bankami je tudi avstrijski bančni koncern Raiffeisen Bank International (RBI). Kot so ta teden pojasnili v koncernu, je zelo verjetno, da se bodo umaknili iz ene ali več držav regije.

Madžarski scenarij vse bolj črn

Madžarska hčerinska družba RBI je sicer v prvih devetih mesecih letošnjega leta zabeležila 189 milijonov evrov čiste izgube. Slab rezultat v koncernu pripisujejo upočasnjeni gospodarski rasti in večjim rezervacijam za slaba posojila.

O slabem poslovanju v Vzhodni Evropi poroča tudi hčerinska družba italijanske bančne skupine Unicredit Bank Austria. Pri tem je banka izpostavila zlasti težave v Kazahstanu in Ukrajini. Predvsem zaradi operacij v teh državah je morala med januarjem in septembrom izvesti za 705 milijonov dolarjev (532,86 milijona evrov) odpisov.

Nič boljših poslovnih rezultatov v obravnavanih regijah ne beleži avstrijska bančna skupina Erste Group. Ta je namreč v Romuniji in na Madžarskem v devetmesečju izvedla za milijardo evrov odpisov.

Zahtevali bodo večje rezerve

Avstrijski regulativni organi se bojijo, da bi širjenje dolžniške krize v tem delu Evrope avstrijske banke lahko "potopilo", zato so ta mesec vzpostavili nekatera nova pravila. Med drugim od bank zahtevajo povečanje rezerv. Poljska in Romunija sta že izrazili nezadovoljstvo, saj bi omejitev potrjevanja posojil lahko negativno vplivala na njuni gospodarstvi.

 

Komentarjev 1
  • privat 19:12 26.november 2011.

    kaki idioti...verjeli romuniji ,bolgariji?? kaki menađerji so to???