Slovenija
2290 ogledov

Avstrijsko kazanje mišic na slovenski dan državnosti

Avstrijska policija in vojska v Špiljah na Štajerskem CHRISTIAN BRUNA / EPA
Avstrija naj bi na slovenski dan državnosti predstavila novo avstrijsko obmejno patruljo, ki so ji nadeli ime Puma. Slovenska policija je že izrazila nestrinjanje tako z datumom, predvidenim krajem, kot tudi samim konceptom vaje, kjer se bo patrulja predstavila.

Nova posebna avstrijska enota Puma namenjena zaščiti meje se bo po poročanju avstrijskega časnika Kleine Zeitung javnosti predstavila tik ob slovenski meji v Špiljah na Štajerskem. Na slovenski dan državnosti, 25. junija, naj bi na vaji, na kateri bo sodelovalo več sto pripadnikov policije in vojske, uprizorili množičen prihod beguncev na slovensko-avstrijski mejni prehod. 

Obmejna patrulja Puma naj bi sicer štela približno 600 vojakov in policistov ter naj delovala kot ad hoc enota, ki bi se lahko zbrala v 24 urah, če bi se ob množičnem prihodu beguncev pokazala potreba za to. Sestav naj bi predvidoma deloval do jeseni.

Slovenska policija protestirala ...

"Želimo biti pripravljeni v upanju, da se kaj takšnega ne bo zgodilo," je pojasnil avstrijski notranji minister Herbert Kickl na očitke, da gre le za demonstracijo moči ostalim vpletenim. Vaje se bodo po informacijah avstrijskega časnika namreč udeležili tudi predstavniki policije balkanskih držav. Med opazovalci bo, kot je to potrdila slovenska policija, tudi predstavnik slovenske policije, ki pa je javno izrazila nezadovoljstvo z datumom, predvidenim krajem, kot tudi samim konceptom vaje. Na vprašanje, ali se je Avstrija kakorkoli odzvala na slovensko nestrinjanje, nam na policiji niso odgovorili.

"Število migrantov, ki vstopajo v Avstrijo iz Slovenije, ni tolikšno, da bi zahtevalo take vaje," so še pojasnili v Slovenski policiji, po podatkih katerih je Slovenija iz Avstrije letos sprejela zgolj 13 vrnjenih migrantov.

V lanskem letu pa so avstrijski varnostni organi vrnili v Slovenijo 39 ljudi.

Vesna Györkös Žnidar  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Notranja ministrica: Gre za notranjepolitična vprašanja Avstrije

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je danes izpostavila, da Avstrija v tem trenutku nima popolnoma nobenega razloga za zapiranje meje, kar potrjuje že sama statistika. V tem primeru je ocenila, da gre za "notranjepolitična vprašanja Avstrije, ki se ne bi smele prelivati v Slovenijo".

"Slovenska policija zaradi svojega dobrega varovanja zunanje schengenske meje dokazuje, da z vidika varnosti v schengenskem območju ne predstavljamo nevarnosti niti Avstriji niti nobeni drugi državi," je še dodala ministrica.

Protesti tudi na avstrijsko podaljševanje nadzora na meji

Avstrija je konec aprila navkljub slovenskim protestom tudi še za pol leta podaljšala nadzor na mejah z Madžarsko in Slovenijo, in sicer za obdobje od 11. maja do 11. novembra 2018. Ministrica za notranje zadeve Györkös Žnidar je pred tem marca v Bruslju ponovila, da ni nobena skrivnost, da je Slovenija nezadovoljna z dejstvom, da je v Evropski uniji oziroma znotraj schengna že več kot dve leti nadzor na notranji meji. Ob tem je ponovila, da Slovenija ne nasprotuje ukrepu kot takšnemu, ampak njegovi nenamenski, neproporcionalni in neutemeljeni uporabi na notranji meji z Avstrijo.

A severni sosedi so med drugim pojasnjevali, da so tudi zadnji dogodki na obstoječi zahodno-balkanski poti razlog za večjo pozornost z namenom, da bi preprečili dogodke, do katere je prišlo v letu 2015. Prvo četrtletje 2018 namreč zaznamuje povečanje migracij na poti preko Albanije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine. Poleg tega pa mora Avstrija upoštevati tudi skorajšnje predsedovanje Svetu Evropske unije ter svojo dolžnost zagotavljanja varnosti številnih dogodkov na najvišji ravni, ki bodo potekali v tej državi.

Obvestilu Avstrije o podaljšanju nadzor na meji so sledila tudi obvestila Danske, Francije, Nemčije in Švedske, ki so prav tako napovedale podaljšanje izvajanja ponovno uvedenega nadzora notranjih meja za nadaljnjih šest mesecev.

Avstrija si želi biti zgled za ostale države na Balkanu

Avstrijske oblasti naj bi po poročanju Kleine Zeitunga skušale v naslednjih dneh prepričati tudi predstavnike drugih držav na Balkanu, da se intenzivneje vključijo v spopadanje z begunsko problematiko. Minister Herbert Kickl in Franz Lang, vodja avstrijske kriminalistične policije, naj bi tako spodbujala sestavo specialnih enot, ki bi jih bilo mogoče takoj vpoklicati in poslati na "vroča" območja ter posebnih enot za boj proti trgovini z ljudmi.

Komentarjev 12
  • jakec1575 23:10 11.junij 2018.

    Fantje. Turcija je v tisini naredila 1000 km zid na meji s sirijo in 150 km na meji z iranom. če kaj dobimo po tej liniji, vemo kdo je poslal in zakaj. verjetno pa si nemcija zeli skoz malo prebeznikov. ...prikaži več predvsem mladih, ki jih lahko se za kaj izucijo. Sicer se jim bo gospodarstvo skrcilo.manjka se vedno 1mio delavcev.

  • Avatar praufo
    praufo 16:51 11.junij 2018.

    predlagam in želim si, da bi imela slovenija skrajno ortolevičarsko vlado, ki bo naselila nekaj 100.000 beguncev in do končno uničila slovenca, pa da se saj ne bomo matrali ... pa da vidimo le kaj poreče evropa

  • komentator50 15:49 11.junij 2018.

    Leon, šli so ščitit avstrijsko mejo.