Slovenija
17 ogledov

Avto, ki za vožnjo ne rabi voznika

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Google je razvil robote avtomobile, ki za vožnjo ne potrebujejo voznika, saj vse funkcije, potrebne za vožnjo, obvladajo sami. Roboti avtomobili so se že zapeljali po cestah Kalifornije.

"Eden od velikih problemov, s katerimi se soočamo dandanes, je zagotavljanje varnosti in učinkovitosti avtomobilov. Naš cilj je preprečiti prometne nesreče, razbremeniti ljudi in zmanjšati emisije. To lahko dosežemo tako, da popolnoma spremenimo uporabo avtomobilov," je v Googlovem blogu zapisal vodja projekta robot avtomobil Sebastian Thrun.

Opravljajo funkcije namesto človeka
Google je tako že razvil tehnologijo, ki avtomobilom omogoča, da sami opravljajo funkcije, ki jih sicer opravlja človek. Ta avtomatska vozila torej vozijo sama, človek pa za volanom sedi iz varnostnih razlogov, da računalniško spremlja in nadzira proces vožnje.

Vsa potrebna oprema
Avtomatski avtomobili imajo vgrajeno znanje o omejitvah hitrosti in prometnih vzorcih. Za vožnjo uporabljajo videokamere, radarske senzorje in laserske iskalce, s katerimi lahko zaznavajo udeležence v prometu in spremljajo drugo dogajanje na cestah. Opremljeni so tudi z natančnimi zemljevidi za navigacijo.

Roboti avtomobili so na kalifornijskih cestah prevozili 224 kilometrov. Kot sporočajo z Googla, kakšne večje človeške intervencije pri tem niso bile potrebne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.