Slovenija
5 ogledov

Avtobus bo treba plačati

V ponedeljek bodo v mestu predstavili tudi mobilnost invalidnih, tako gibalno ov Žurnal24 main
Mobilnost. Javni potniški promet ni brezplačen niti na dan brez avtomobila.
Tretjina z avtomobilom
Prevozi. “Približno tretjina prevozov na razdalji treh kilometrov se opravi z avtom. To pa je razdalja, ki jo povprečno zdrav človek brez težav opravi peš ali s kolesom,” meni podžupan Rok Peče. “Le odstotek otrok se v šolo pripelje s kolesom, tretjina pa jih pride peš,” dodaja Brigita Čanč z MOM.

Maribor je eno izmed redkih slovenskih mest, ki v času evropskega tedna mobilnosti med 16. in 22. septembrom ne ponuja brezplačnega javnega prevoza. “Avtobus že lani ni bil več brezplačen, Mestni občini Maribor (MOM) pa se tudi letos ni uspelo uskladiti z Veolio,” razloge pojasnjuje Tatjana Štelcer z MOM.

Veolii koncesijska pogodba sicer poteče prihodnje leto, občina pa je po besedah Vilija Eisenhuta, direktorja urada za komunalo, že pripravila osnutek mednarodnega razpisa za koncesijo.

Brez uličnih zapor

Večina občinskih prireditev v sklopu evropskega tedna mobilnosti bo sicer potekala na mestnih trgih, zato ne bo zaprta nobena prometnica. Drugače bo v času plačljivega Eko maratona, ki bo 18. in 19. septembra. “Trasa se bo zaprla predvidoma pol ure pred startom, ki bo v soboto ob 9., v nedeljo pa ob 10. uri. Večja križišča na trasi in cesto mimo Fontane pa bomo zaprli pet minut pred začetkom,” pravi organizator Dejan Vlaisavljevič iz Agencije Sem in poziva k strpnosti voznikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.