Slovenija
48 ogledov

Avtobus za pol dražji

Nove cene vozovnic v Ljubljani Žurnal24 main
Predlog. Z novim letom višje cene vozovnic LPP. Na istem le upokojenci.

S 1. januarjem prihodnje leto bo treba za vožnjo z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) odšteti kar polovico več – 1,2 evra –, če bodo mestni svetniki na seji 28. novembra potrdili višje cene. Za tri evre se bodo podražile tudi šolske oziroma študentske in splošne mesečne vozovnice. V LPP z višjimi cenami v enem letu pričakujejo 4,4 milijona evrov več prihodkov; lani je imelo to podjetje 7,4 milijona evrov izgube, v prvi polovici letošnjega leta pa 3,6 milijona evrov.

V LPP so povedali, da želijo z novimi cenami spodbuditi ljudi, da bi več kupovali mesečne vozovnice kot plačevali posamezne vožnje. Lani so namreč v primerjavi z letom 2007 prodali za 43 odstotkov mesečnih vozovnic manj, imeli pa so skoraj 60 odstotkov več plačanih posameznih voženj. “Samo več mesečnih vozovnic zagotavlja, da bodo ljudje javni prevoz uporabljali pogosteje,” je Irena Razpotnik z Mestne občine Ljubljana (MOL) zapisala v gradivu za sejo.

Poleg tega predlog višjih cen upravičujejo s tem, da se cene LPP niso spremenile od avgusta 2007 in da se je cena goriva le lani povišala za 12,5 odstotka. S predlogom uvajajo tudi tri cone, kot so 
prikazane v tabeli.

Komentarjev 1
  • jst 10:57 07.november 2011.

    Še en razlog več da se vozim v Lj z avtom. Pa moja vas bi morala biti v tej tabeli, po nekaterih podatkih že 40 let. Pa nismo daleč iz lj. Smo bliži kot ig, škoflca ali pa kaj drugega.