Slovenija
30 ogledov

Avtocestna matematika

Dars, ki ga vodi Mateja Duhovnik, čakajo težka leta. (Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
Dolgovi. Brez pomoči države bo Dars leta 2014 v minusu za 360 milijonov evrov.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) bo morala leta 2014 odplačati za 530 milijonov evrov posojil. Predvideni prihodki od cestnin so 250 milijonov evrov na leto. Poleg tega Dars za pobiranje cestnine porabi približno 38 milijonov evrov, za vzdrževanje avtocest pa okrog 42 milijonov evrov na leto. Manjka torej 360 milijonov evrov.

To so podatki analize modelov evidentiranja cestne infrastrukture, ki še nosi oznako interno.

Reprogram veliko stane
"Podaljšanje roka odplačil za deset let bi bilo le prelaganje rešitve, pa tudi podražilo bi posojila," pravi nekdanji finančnik Darsa Jan Žan Oplotnik. "Del rešitve bi bil nov sistem cestninjenja, s katerim bi pobrali 30–40 odstotkov več cestnin," dodaja Oplotnik.

Država naj vzame milijardo
"Država pa bi morala hkrati prevzeti del dolga, ki ni nastal zaradi gradnje avtocest, ampak zaradi gradnje navezovalnih cest, kanalizacij, nadvozov in podobnih objektov. Po mojih ocenah je takega dolga med 800 milijoni in milijardo evrov, in to ni avtocestni dolg," pojasnjuje Oplotnik. Odgovore z Darsa pričakujemo v sredo.

Dars je sicer trenutno zadolžen za 4,2 milijarde evrov. Za primerjavo: država bo po načrtih konec leta zadolžena za 39 odstotkov BDP, kar je dobrih 13 milijard. Če bi prišteli dolg Darsa, bi zadolženost države skočila na 51 odstotkov BDP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.