Slovenija
197 ogledov

Avtocestna policija ugotovila več kršitev

Avtocestna policija Žurnal24
V poostrenem nadzoru ljubljanske avtocestne policije je bilo ugotovljenih več različnih kršitev. Nadzori se bodo nadaljevali.

Ljubljanska avtocestna policija je doslej opravila več nadzorov, zadnjega v ponedeljek. Ustavili so preko 100 tovornih vozil in avtobusov ter 20 osebnih avtomobilov in pri tem ugotovili nad 30 kršitev, med drugim preobremenjena vozila, vožnjo pod vplivom alkohola ali brez vozniškega dovoljenja. Nadzori so po oceni inšpektorja Matije Mandlja učinkoviti in bodo z njimi nadaljevali.

V nadzoru, ki so ga izvedli v ponedeljek, so po njegovih navedbah odkrili pet preobremenjenih vozil, en voznik je vozil pod vplivom alkohola, dva pa brez veljavnega vozniškega dovoljenja, tako da so jima zasegli tovorno vozilo oz. avtomobil. Zaznali so tudi več primerov neupoštevanja obveznih počitkov za poklicne voznike, nepravilno zavarovanega tovora, preobremenjenost vozil in prekoračitev hitrosti. Izločenih je bilo 9 tovornih vozil in izrečena ena prepoved nadaljnje vožnje, enemu vozniku pa je bilo odvzeto vozniško dovoljenje za 24 ur. Izdanih je bilo 32 plačilnih nalogov in izrečene 4 globe ter 30 opozoril.

V sodelovanju z ljubljansko in gorenjsko prometno policijo ter policistov za nadzor meje so izvedli poostren kratkotrajni nadzor na štirih točkah na območju Ljubljane. V kratkotrajnih nadzorih sodelujejo tudi finančna uprava, inšpektorat za promet in Dars, tako da istočasno izvajajo različne postopke zoper kršitelje, je povedal Mandelj. Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana je od 1. junija dalje, ko je začela z delom, sicer opravila 11 nadzorov prometa na avtocestnem križu na območju ljubljanske enote, je pojasnil direktor Uprave avtocestne policije Andrej Jurič.

Že danes na nekdanjem cestninski postaji Lukovica skupaj z Darsom izvajajo nadzor nad tovornimi vozili.

Avtocestni policisti so doslej izvedli še šest akcij ugotavljanja alkoholiziranosti voznikov po metodologiji Promil in ukrepali proti 25 voznikom. Prav tako so od 55 stehtanih tovornih vozil pri nadzoru obremenjenosti odkrili 14 kršitev. Zoper voznike so policisti izrekli globe, zoper pravne osebe, organizatorje prevoza, pa uvedli prekrškovne postopke.

V akcijah nadzora hitrosti in drugih kršitev pa so avtocestni policisti zaznali 91 kršitev, med njimi 24 preobremenjenih tovornih vozil, 16 primerov prehitre vožnje, dve manipulaciji z dodatkom za dizelska vozila adblue ter dva primera manipulacije tahografov, ki so jih storili vozniki tovornih vozil. Tudi tu so policisti izrekli globe oz. uvedli prekrškovne postopke.

Nadzori avtocestnih policistov se bodo nadaljevali tudi v prihodnosti. Kot so zapisali na Policiji v sporočilu za medije, ''Navedene številke potrjujejo, da so na AC dejansko problemi in da je bila pravilna odločitev policije o ustanovitvi avtocestne policije, ki bo vseskozi prisotna na avtocestnem križu.''

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.