Slovenija
24 ogledov

Avtocestne vinjete bodo roza

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Prihodnje leto bodo vetrobranska stekla avtomobilov na avtocestah krasile rožnate vinjete. Dars odkriva vse več kršiteljev.

Potem ko je bila prva generacija vinjet leta 2008 zelene barve, lani oranžna, letos pa modra, bomo od 1. decembra letos kupovali letne vinjete rožnate barve. Letna vinjeta bo, tako kot je običajno, veljala od 1. decembra 2010 do 31. januarja 2012, njena cena pa bo, če se vlada ne bo zadnji hip vmešala, nespremenjena, to je 95 evrov. Z začetkom leta bodo na voljo tudi mesečne in tedenske vinjete.

Stare cestninske postaje, ki povzročajo nejevoljo med avtomobilisti, ostajajo. Njihova rušitev do vzpostavitve novega cestninskega sistema ni smiselna oz. je sploh ni mogoče izvesti, trdijo na Darsu.

Darsov predstavnik za medije Marjan Koler je sicer pojasnil, da so letos nadzorniki pri odkrivanju kršiteljev uspešnejši kot lani, saj so do konca oktobra izdali že več kot 42 tisoč plačilnih nalogov zaradi neuporabe avtocestnih vinjet. To je okoli tisoč kazni več kot v prvih desetih mesecih. Če bi upoštevali, da je večina kazni najnižjih, torej 300 evrov, in da so vsi vozniki s takojšnjim plačilom dejansko odšteli le 150 evrov, je državni proračun letos bogatejši za najmanj 6,3 milijona evrov.

"Nisem vedel ..."
Velika večina kršiteljev je sicer tujcev, pojasnuje Koler, najpogosteje pa se izgovarjajo, da niso nikjer mogli kupiti vinjete in da niso vedeli, da je obvezna. Darsovi nadzorniki pri takšnih izgovorih nimajo milosti, saj kršiteljem pokažejo fotografije obvestilnih tabel o obvezni uporabi vinjet v Sloveniji, ki stojijo že v tujini. Koler še napoveduje, da bodo poleg rednih v prihodnosti opravljali še več poostrenih in nenapovedanih obsežnejših akcij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.