Slovenija
54 ogledov

Avtomati iz Slovenije opekli Američane

Kavni avtomat Bosch
Ameriški in kanadski urad za varstvo potrošnikov sta iz tamkajšnjega trga odpoklicala kar 1,7 milijona kavnih avtomatov znamke Tassimo zaradi nevarnosti opeklin pri uporabnikih. Nekatere od spornih modelov kavomatov izdelujejo v Sloveniji, vendar podatke, ali je mogoče te izdelke kupiti pri nas, pristojni še zbirajo.

Ameriški urad za varstvo potrošnikov je včeraj, ko so objavili vpoklic izdelkov, pojasnil, da imajo prijavljenih več kot 140 primerov, ko so avtomati med pripravljanjem napitka na ljudi brizgnili vrelo vodo, ostanke kave ali čajnih listov. V 37 primerih so žrtve utrpele opekline druge stopnje. Najhujši je bil primer 10-letne deklice iz zvezne države Minnesota, ki so jo hospitalizirali z opeklinami po obrazu in vratu. V Kanadi pa je po obrazu hudo opeklo neko dveletnico.

V ZDA so odpoklicali 835 tisoč petih različnih modelov Tassimo, ki se prodajajo pod blagovno znamko Boscha in so bili izdelani med junijem 2008 in februarjem letos. V Kanadi pa so vpoklicali kar 900 tisoč avtomatov. Šesti model spada pod lastno blagovno znamko Tassimo Professional in je namenjen hotelom in podobnim ustanovam.

avtomat za kavo | Avtor: Cpsc.gov Cpsc.gov
Predmet vpoklica so tudi vložki za pripravo napitkov, tako imenovani T-diski, saj so zabeležili 21 prijav, da so se v avtomatu zataknili in z vročo vsebino poškropili ljudi.

Izdelujejo jih v Nazarjah

Ameriški urad v svojem opozorilu navaja, da sporne avtomate izdelujejo na Kitajskem in v Sloveniji. Na pojasnila iz slovenske Boscheve tovarne BSH Hišni aparati v Nazarjah, kjer kavomati predstavljajo dobršen del njihove proizvodnje linije, še čakamo.

Ali je mogoče te aparate pod temi ali drugačnimi imeni kupiti tudi pri nas, smo povprašali na tržnem inšpektoratu, kjer so nam zagotovili, da podatke še pridobivajo in nam jih bodo posredovali prihodnji teden. Zveza potrošnikov Slovenije ni bila obveščena o težavah z avtomati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.