Slovenija
55 ogledov

Avtomati z zdravo hrano in pijačo

Zdravniki priporočajo suho sadje kot dober nadomestek za nezdrave prigrizke. (Fo Žurnal24 main
Otroci in starši na pediatrični kliniki bodo lahko od zdaj naprej na avtomatih kupovali zdravo hrano in pijačo. Debelost med slovenskimi otroki naglo narašča.

Voda, naravni sokovi, nesladkan čaj, oreški in sveže sadje slovenskih kmetovalcev – to je od danes na voljo v avtomatu na pediatrični kliniki. Razen tega, da so z njegovo postavitvijo proslavili dan zdravja, so z njim opozorili tudi na težavo otrok – debelost.

Če je imelo leta 1987 s prekomerno težo težave slabih 16 odstotkov fantov in približno enak odstotek deklet, se je deset let kasneje ta številka povzpela na 29 odstotkov predebelih fantov in 24 odstotkov predebelih deklet.

Vzrok je v preveč slanih živilih, sladkarijah in uživanju nasičenih maščob, ki kraljujejo zlasti v čipsu, pojasnjuje vodja službe za nutricionistiko na pediatrični kliniki Nataša Fidler Mis.

Direktor pediatrične klinike Rajko Kenda pravi, da bi morale tudi druge ustanove slediti njihovemu zgledu, med njimi tudi šole.

Zaradi avtomatov, ki otrokom ponujajo večinoma preslane in presladke izdelke, bo Mreža nevladnih organizacij za zdrav način življenja v teh dneh na ministrstvo za šolstvo poslala pobudo za umik avtomatov z nezdravo hrano iz šol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.