Slovenija
31 ogledov

Avtomatično javljanje nesreč

Letos je na cestah umrlo že 49 oseb, medtem ko jih je v enakem obdobju lani umrl Žurnal24 main
Evropske države so še korak bližje k uvedbi t. i. eCalla. Ta bo prek posebne naprave v avtomobilu v primeru prometne nesreče avtomatično poklical na 112 in javil lokacijo nesreče.

Slovenija se je že leta 2005 pridružila pobudi, da bi v vozila vgradili posebno napravo, ki bi se avtomatično sprožila ob močnejšem trčenju in na enotno evropsko številko 112 sporočila lokacijo nesreče.

Čeprav je Evropska komisija načrtovala, da bi eCall začel delovati že leta 2009, se to zaradi nezainteresiranosti nekaterih držav ni zgodilo. A danes je k dogovoru o uvedbi eCalla pristopilo še pet držav in se tako pridružilo 15 članicam Evropske unije in še trem evropskim državam.

Evropska komisija ocenjuje, da bi z eCallom rešili 2500 življenj na leto. Zaradi takojšnjega obvestila o lokaciji nesreče bi namreč reševalci prej prispeli do ponesrečencev, čas pa je pri žrtvah prometnih nesreč ključnega pomena. Sama vgradnja sistema naj bi pri novem vozilu znašala manj kot 100 evrov.

Kdaj točno bo sistem zdaj, ko je dogovor do leta 2009 propadel, zaživel, še ni znano, vendar današnji pristop še petih držav navdaja Evropsko komisijo z optimizmom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.