Slovenija
24 ogledov

Avtomobili na pogon iz zraka

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
S fotosintezi podobnim procesom bi v prihodnosti lahko pridobivali gorivo neposredno iz zraka s pomočjo ogljikovega dioksida in sončne svetlobe.

S pomočjo reaktorjev, ki jih poganja sončna energija, je možno spremeniti CO2 in ga spremeniti v ogljikov monoksid ter vodo v vodik in kisik, piše Daily Telegraph. Z metodo imenovano Fischer-Tropschev proces je iz teh dveh snovi možno ustvariti hidrokarbonska goriva.

Ker so po svoji sestavi dokaj podobna današnjim gorivom, velike predelave motorjev ne bi bile potrebne. Če bi raziskovalcem uspelo ustvariti pogon, ki svoje gorivo črpa iz atmosfere, potem bi bil avtomobil s takim pogonom ogljično povsem nevtralen.

Prvi prototipi
Eden izmed prototipov, imenovan CR5, obstaja v Albuquerqueju v ZDA. CO2 zajema iz bližnje termoelektrarne s pomočjo dveh ogromnih paraboličnih ogledal, ki koncentrirane sončne žarke usmerjat v dva ločena prekata motorja. Loči ju obroč cerijevega oksida, ki se med vrtenjem segreje na 1.500 stopinj Celzija in sprošča kisik v enega od prekatov, kjer se ga izloči.

Med vrtenjem se deoksidizirani cerij premakne v drugi prekat in nase veže eno od kisikovih molekul CO2, ki se nato spremeni v ogljikov monoksid in cerijev oksid in proces se ponovi. Podoben sistem uporabljajo tudi na enem izmed švicarskih inštitutov, a s to razliko, da uporabljajo druge katalizatorje. Poleg tega pa je švicarski sistem zmožen CO2 zajemati neposredno iz zraka.

Težave
Kljub obetavnosti tehnologije, pa se oba prototipa soočata s predporodnimi težavami. Američanom je zaenkrat uspelo proces vzdrževati le po nekaj sekund skupaj, medtem ko je švicarski prototip zmožen proizvesti le 10 kilovatov energije. A z nadaljnjimi raziskavami se bodo te številke zagotovo spremenile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.