Slovenija
43 ogledov

Avtoprevozniki dosegli, česar Vlačič ni

prevozniki, karavanke, zapora
1/22
Saša Despot
Slovenski avtoprevozniki preklicali za danes napovedano blokado karavanškega predora, potem ko so z avstrijskim Asfinagom sami, brez ministrstva, dosegli dogovor, da lahko slovenski kamioni kljub prepovedi danes potujejo skozi predor. Sporazum so kronali s pojedino.

"Zdajle so nas avstrijski organi počastili z jedačo in pijačo. Pijemo, jemo in se veselimo," je bil po pogovorih z avstrijskim Asfinagom prvi komentar predsednika sekcije za promet pri OZS Andreja Klobase, ki je dodal, da so Avstrijci prevoznikom prinesli hrenovke z gorčico.

Avstrijski organi bodo tako slovenskim prevoznikom dovolili vožnjo skozi predor in jih na slovensko stran tudi pospremili, je še dejal Klobasa. "Zapora je preklicana."


"Načelno smo se dogovorili, da bodo slovenske tovornjake čez predor spuščali tudi v prihodnje," je še dodal in povedal, da bodo končen dogovor skušali na ministrski ravni doseči do petka. Še vedno pa ni izključeno, da se akcija avtoprevoznikov prihodnji teden ne bo ponovila, če bodo Avstrijci pojedli besedo.

Zjutraj se je 10 avtoprevoznikov s platoja Hrušica odpravilo k avstrijskemu upravljavcu avtocest, kjer so sami skušali doseči dogovor, potem ko avstrijsko in slovensko prometno ministrstvo prevoznikom nista ponudila zadovoljivih rešitev. Predstavniki avstrijskega upravljavca so uspeli dogovor doseči tudi prek telefonskega pogovora z Dunajem.

"Majhen korak, ki pa je zelo pomemben za današnji dan"

Minister za promet Patrick Vlačič je pozdravil preklic blokade predora Karavanke. "To je za varnost in pretočnost prometa najpomembneje," so sporočili z ministrstva. Minister je še dejal, da je to le majhen, a zelo pomemben korak za današnji dan, zdaj pa bo treba poiskati rešitev za vprašanje enostranske odločitve Avstrije glede predora, ki si ga delita obe državi.


"Deset se nas odpravlja v Avstrijo, 260 voznikov pa čaka okrog po Sloveniji
," je že ob 8. uri povedal predsednik sekcije za promet pri OZS Andrej Klobasa. "Če bodo grdo ravnali z nami, zapremo Slovenijo," je še dodal.

Ob morebitni blokadi na obvoz

Prometno-informacijski center je ob morebitni blokadi predora voznikom priporočal obvoz preko prehodov Rateče, Korensko sedlo ali pa Ljubelj, za tovorna vozila pa enak obvoz na relaciji Beljak–Gradec zahod in prehod Šentilj. Voznikom, ki so namenjeni v zahodni del Slovenije, pa so svetovali  tudi obvoz na relaciji Beljak–Videm in Fernetiči.

Povračilo cestnine ni dovolj

Začasni dogovor, sprejet včeraj med Vlačičem in Avstrijci, da bodo prevozniki lahko, tako kot doslej, skozi predor vozili pokvarljivo blago in nevaren tovor in da bi jim povrnili razliko v cestnini za pot od Beljaka do Šentilja, zmanjšano za tunelnino skozi Karavanke, za avtoprevoznike ni bila zadovoljiva rešitev, zato so pri zapori vztrajali.

Komentarjev 18
  • uli20000 10:03 07.avgust 2011.

    ko vse to berem......noro. sram nas je lahko, da si delamo sramoto pred avstrijci. oni delajo vse to zaradi prometne varnosti, na podlagi izkušenj, študij, znanja in strokovnosti. mi pa se delamo iz tega norca, pošiljamo gor nekega 'kmeta', ki ...prikaži več ko vidi hrenovko, sije od sreče.....pa kje so naši strokovnjaki?? ne more se en klobasar dogovarjat s strokovnjaki, ki imajo več pojma o varnosti kot on....avstrijci so odprli dve novi predorski cevi letos, zato so seveda domnevali, da se bodo zastoji od zgoraj (ko je bila še ena cev) preselili nižje, na ozko grlo, karavanke. in ker so predvideni zastoji v predoru, je jasno, da ni dobro imeti v zastojih v predoru pregrete tovornjake...to je ena izmed argumentov.....

  • kurt 22:33 06.avgust 2011.

    bas kitarist naj se raje muzike oklepa, ne pa politike,

  • Gregor Ferenčak 21:18 06.avgust 2011.

    a je to mogoč ena stvar ki potrjuje da ne rabimo nesposobne vlasde??