Slovenija
28 ogledov

Avtoprevozniki grozijo z zaporo cest

Žurnal24 main
Avtoprevozniki bodo morda že jutri zasedli slovenske ceste. Za zdaj je vse še bolj ali manj skrivnost, dejstvo pa je, da jim je znova prekipelo. Ministrstvo za promet: vsemu ne moremo ugoditi.

Ministru za promet Patricku Vlačiču so avtoprevozniki poslali tri zahteve.

Avtoprevozniki želijo voziti tudi po lokalnih cestah. "Če vi naložite tovor v Križevcih pri Ljutomeru, pa bi morali ta tovornjak naložiti še v Ormožu, ne smete po lokalni cesti, ampak morate na avtocesto, nazaj na Ptuj in nato v Ormož," pravi predsednik sekcije za promet pri Andrej Klobasa.

Kot pravi, policisti tujce pustijo, da vozijo po lokalnih cestah, slovenske avtoprevoznike pa kaznujejo s 300 evri za voznika in tisoč evri za prevoznika.

Na ministrstvu za promet odgovarjajo, da po določenih lokalnih cestah nikakor ne morejo dovoliti vožnje tovornjakom: "Ker te ceste potekajo tudi skozi strnjena naselja, bi imela takšna odločitev številne negativne posledice (hrup, onesnaževanje okolja, poškodbe cestne infrastrukture, hiš oziroma objektov ob cestah, slabša varnost cestnega prometa, večji zastoji, manjša pretočnost prometa ...), zato se takim zahtevam ne more ugoditi." 

Plačilo v 30 dneh
Druga zahteva avtoprevoznikov je, da plačila za svoje delo dobijo v roku 30 dni, saj nekateri še vedno čakajo na plačila iz lanskega leta. "Če to ni kaznivo dejanje, potem ne vem, kaj je," pravi Klobasa.

Na ministrstvu odgovarjajo, da že pripravljajo zakonske spremembe: "Še v tem mesecu (torej juniju) bomo tekst predlaganega gradiva sprememb objavili na spletnih straneh E-demokracije s ciljem, da nam zainteresirana strokovna in laična javnost posreduje svoja mnenja, predloge in pripombe."

Prost dostop do Luke Koper
Tretja zahteva je prost dostop v Luko Koper, kjer zdaj plačujejo parkirišče in cestno takso. "V Evropski uniji v nobeni luki tega ni," dodaja Klobasa.

Glede tega ministrstvo napoveduje v prihodnjih dneh sestanek vseh vpletenih, da "se problematika osvetli iz vseh zornih kotov in da se skuša oblikovati sprejemljiva rešitev".

Odločitev jutri
Jutri se bo sekcija za promet na skupščini odločila, kako naprej, Klobasa pa ne izključuje, da bi že jutri zaprli ceste, čeprav pravi, da je za zdaj še skrivnost, katere.

"Iz obupa bomo nekaj naredili, upam, da ne bomo naredili narobe," še dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.